Петков: Киров и Миланов бяха унизени и оклеветени

Петков: Киров и Миланов бяха унизени и оклеветени
Според Румен Петков в службите не са останали хора, които действително познават структурата и могат да вземат решения. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков заяви, че не разбира стремежа да бъдат оклеветени и унизени освободените съветници на премиера Кирчо Киров и Румен Миланов.

„Имал съм честта да работя и с Кирчо Киров, и с Румен Миланов. И двамата са изключително стойностни, подготвени, знаещи и можещи хора. Те биха били чест за всяка една служба и чест за нашата държава и аз не разбирам стремежа да бъдат оклеветени и унизени, не го приемам, отхвърлям го. Това е голяма грешка”, коментира бившият вътрешен министър и депутат от „Коалиция за България" пред Нова телевизия.

Министър-председателят Бойко Борисов освободи двама свои съветници, които дълги години преди това оглавяваха специалните служби за сигурност.

С мотива, че повече няма да го съветват Борисов освободи бившия ръководител на Националната разузнавателна служба (НРС) – Кирчо Киров, който доскоро му беше съветник и бившия шеф на много служби и доскоро шеф и на БОРКОР – Румен Миланов.

Според Румен Петков в службите не са останали хора, които действително познават структурата и могат да вземат решения.

„Мисля, че стремежът службите да бъдат смачкани и окепазени е дълбоко вреден за държавата", допълни още бившият вътрешен министър.

Според него централизацията на специалните звена под шапката на МВР е моделът на Комитета за държавна сигурност, който по негово мнение е вреден за демокрацията в България.

„Навремето направихме грешка, структурирайки ДАНС по този начин", призна Румен Петков и допълни, че предложението Дирекцията за борба с организираната престъпност и НСО да бъдат „окомплектовани вън от МВР не е лоша идея".

Във връзка с унизяването на службите Румен Петков коментира и казаното от бившия служител на НСО и уволнен от президента Георги Първанов – Николай Марков, че хора от НСО охраняват всички знакови престъници в България, като „нелепи твърдения".

„Този човек е за 4-ти километър, не за студиото на Нова ТВ, или за която и да е телевизия. През последните няколко дни едно нищо незначещо нищожество не излезе само от чешмата. Това се прави от някого. Ако някой му е обещал, че ще го върне на работа – няма служба, която да вземе такава воняща хлебарка, която утре ще се обърне отново срещу него", допълни Петков.

Румен Петков коментира, че не би синхронизирал непременно изказванията на Николай Марков и освобождаването на Кирчо Киров и Румен Миланов.

Депутатът обаче подчерта, че това са събития, които отместват общественото внимание от същинските проблеми като спирането на „Белене", което той определи като „катастрофа".

#Румен Петков #министър на вътрешните работи #Кирчо Киров #Румен Миланов #Коалиция за България #премиер #министър-председател #Бойко Борисов #Националната разузнавателна служба #НРС #БОРКОР #Николай Марков #Георги Първанов #президент #НСО #България #МВР #ДАНС #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"