Дянков: Ще бъдем по-консервативни от консервативните в ЕС

Дянков: Ще бъдем по-консервативни от консервативните в ЕС
Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същото равнище на преките данъци, смята финансовият министър. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Вероятността за нова рецесия е голяма, затова всички очаквания за 2012 г. в бюджета са променени в посока надолу, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

Това той направи в Народното събрание в сряда, преди първото четене на законопроекта за държавния бюджет за следващата година, предаде БГНЕС.

„Нашият очакван ръст е ревизиран от 3.7% на 2.3%, по който показател страната ни се нарежда на 5-то място в Европа при очаквана средна стойност на растеж в ЕС от 0.6%”, каза Дянков.

„Но ние трябва да действаме и да бъдем по-консервативни от тази консервативна прогноза, не трябва да допускаме рискове”, подчерта той.

Министърът наблегна на факта, че от следващата година България ще е в условията на действащ Пакт за финансова стабилност.

„Промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничение от 2% за дефицит и 40% за преразпределение през бюджета”, коментира той.

„Но основната фискална цел за 2012 г. е още по-консервативна - дефицит от 1.3% от БВП”, каза още Дянков.

По думите му свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същото равнище на преките данъци. Долната граница на фискалния резерв ще остане на равнището от тази и миналата година – 4.5 млрд.лв., уточни той.

Според него забавянето на икономиките навън ще се отрази на темповете на износа ни.

„Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основен двигател на растежа. Инфлацията през 2012 г. ще се дължи до голяма степен на вътрешното търсене, прогнозата ни е в края на периода тя да е 2.5%”, уточни министърът.

Прогнозата на Дянков е, че на пазара на труда ще се запази броят на заетите, а безработицата ще остане на нивото от тази година.

„Планираме размерът на приходите да бъде около 29 млрд. лв. или 35.2% от БВП. Това е увеличение от 1% в реално изражение спрямо тази година. За предвидения номинален растеж на приходите с около 2.5 млрд. лв. спрямо 2011 г. ще се разчита на фондовете и програмите на ЕС”, обясни той.

По думите му предвиденият номинален растеж на приходите по националния бюджет от около 850 млн. лв. спрямо тази година основно отива да покрие намаляването на дефицита и осигуряване на нужното съфинансиране по всички европейски програми.

„Независимо от запазването на общото ниво на разходите през 2012 г. ще осигурим повече пари за образование, за съфинансиране на програмите на ЕС, за наука и култура”, обеща Дянков.

Той добави, че изграждането на пътната, комуналната и екологичната инфраструктура, науката и образованието ще получат помощ и от оперативните програми.

Министърът подчерта, че политиката за поемане на нови дългови задължения също ще е консервативна.

„Заложеното максимално съотношение на дълг към БВП е 19% за следващата година, но не очаквам да достигнем тази стойност, залагаме я просто като допълнителен буфер”, уточни Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #бюджет #данъци #дефицит #ЕС #риск #рецесия #икономика #износ #растеж #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »