Доживотна присъда за убиеца на малката Пламена

Доживотна присъда за убиеца на малката Пламена
A A+ A++ A

Тричленен състав на Великотърновският апелативен съд потвърди доживотния затвор на Пламен Петров от Русе, който уби 7-годишната си дъщеря. Той обжалва на втора инстанция доживотната си присъда, дадена му на 14 септември 2015 от Окръжния съд в дунавския град. Според обвинението, убийството е било извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние. За това русенецът получи доживотен затвор при специален режим на изтърпяване. деянието не може да се квалифицира като убийство по непредпазливост, като резултат от умишлено нанесена телесна повреда, тъй като са налице всички елементи за умисъл.

Той нанасял побой над собствената си дъщеря, а детето е малолетно и в тази ниска възраст то не може да се защити срещу него. Прието е, че Пламена е изпитвала болки и страдания, тъй като през цялото време е викала и се е молела на баща си да спре. Освен това, той й нанасял множество удари и с различни предмети. Именно защото е съзнавал всички особености на извършеното от него, той е допускал, че при тази сила и интензитет, по този начин нанасяни множество удари върху тялото и главата на едно малко дете, то те могат да доведат до настъпването на неговата смърт.

39-годишният Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена навръх Великден 2014 г. Той бе изправен пред съда за квалифицирано убийство, по чл. 116 от НК. Според обвинителния акт, то е било извършено по особено мъчителен начин за детето и с изключителна жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние. Пламен е действал с изключителна ярост, жестокосърдечие и садизъм, явно е целял смъртта на детето, ако се съди по силата и интензивността на ударите, твърдят от Окръжна прокуратура в Русе. Бащата е затрил 7-годишната си дъщеричка Пламена след силен ритник в гърдите. Според съдебната експертиза, смъртта на момиченцето е настъпила вследствие на травматично разкъсване на сърдечния мускул, пише в обвинителния акт. Първокласничката разярила баща си, като не успяла да прочете добре урока си, а го сричала.

Вбесен, 38-годишният Пламен Петров започнал да налага детето с дълга метла, а после и с точилката. Това обаче не стигнало на разярения родител, който повалил на земята дъщеричката си и започнал да я рита по тялото и по главата, засилвайки мощта и интензивността на ударите си. На 27 януари русенецът беше признат от Русенския Окръжен съд за виновен в умишлено убийство на рождената си дъщеря и получи за деянието си 16 години затвор при първоначален строг режим. В края на април обаче, Апелативният съд във Велико Търново отмени на втора инстанция присъдата на бащата-убиец от Русе Пламен Петров. Според апелативните магистрати, колегите им от Окръжния съд в Русе са допуснали процесуално нарушение по Наказателния процес. Делото в дунавския град се разглеждаше по съкратената процедура, при която подсъдимите приемат фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се отказват от събиране на нови доказателства.

Именно по тази причина то бе върнато за ново разглеждане от друг състав, който го осъди този път на доживотен затвор. Със същата присъда, Окръжен съд Русе призна за виновна втората жена на Пламен - Емилия в това, че при непосредствена опасност за живота на малолетната Пламена не и се притекла на помощ, която е могла да даде без опасност за себе си или за другиго. Решението на Апелативен съд Велико Търново може да бъде обжалвано пред ВКС в 15-дневен срок.

#баща #дъщеря #смърт #побой #Пламена #доживотна присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници