Борисов: Колкото повече енергия харчим, толкова повече реактори правим

Борисов: Колкото повече енергия харчим, толкова повече реактори правим
„Евтини сме на брашното и скъпи на триците, а няма по-евтино от спестеното”, изтъкна премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Колкото повече енергия харчим, толкова повече реактори правим, заяви премиерът Бойко Борисов.

Това той направи по време на официалното представяне на новата схема за финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност" – „Енергийна ефективност и зелена икономика", предаде БГНЕС.

Премиерът цитира данните, според които енергийният интензитет на България е пет пъти по-висок от средния за ЕС и обясни този факт с хубавата българска поговорка за наливането в кацата без дъно.

„Евтини сме на брашното и скъпи на триците, а няма по-евтино от спестеното”, изтъкна премиерът.

„Надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, каквото България. За 80 мегавата за „Цанков камък" сме платили 1 милиард лева. За АЕЦ „Белене" трябваше да дадем 22-23 милиарда лева, за да осигурим още 2000 мегавата. България харчи около 5000 мегавата, произвеждаме близо 10 000 мегавата. В същото време един реактор на АЕЦ „Козлодуй" работи само за загубите”, посочи Борисов.

„За милиарди говорим как се харчат, изчезват, а като седнем и говорим за ремонта на паметниците във връзка със 100-годишнината от войната се чудим откъде да съберем 300 000 лева ", каза още той.

Премиерът е убеден, че България ще може да изнася ток и в следващите 20 години.

По повод това, че в сряда, заедно с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, ще открият новоизграден участък от софийското метро, премиерът подчерта ефекта за екологията от използването на метрото.

По отношение на подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради, премиерът призна, че залага много на завистта на българите към съседа.

„Всеки съсед ще иска да си направи и той такъв блок (от санираните със средства от ЕС – бел.ред.), каза Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #Оперативна програма „Конкурентоспособност" #България #ЕС #Цанков камък #АЕЦ „Белене" #АЕЦ „Козлодуй" #Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »