Нетрадиционен Свети Валентин в книги и още нещо

Нетрадиционен Свети Валентин в книги и още нещо
Снимка: deccanchronicle.com
A A+ A++ A

В месеца на любовта и виното неизменно отвсякъде започват да ни заливат сърчица, плюшени играчки и предложения. Къде да отидем на 14 февруари, какво да подарим, какво да купим.

Аз обаче ще предложа нещо малко по-различно в ''Тази книга''.

Започвам с няколко нетрадиционни сюжета на книги, които може да изберете като своя „Валентинка“, но може и да предпочетете за подарък. За по-романтичните души също съм предвидила идеални книги, но първо – еротиката идва!

  1. „Крадлата“, Сара Уотърс

187064_b

„Крадлата“ е един великолепен роман, който се развива във Викторианска Англия, но най-хубавото е, че въпреки големия си обем, действието тече бързо.

Писателката Сара Уотърс е известна и донякъде със своето влечение към нетрадиционната любов, която използва във всичките си романи. Тук тя ни запознава с любовта на момиче с момиче по изключително еротичен начин, което изобщо не намалява художествените достойнства на романа. 

 

2. „Мидълсекс“, Джефри Юдженидис

6349.max

За силните достойнства на този роман вече съм писала – страхотна история, стабилна подготовка от страна на писателя и съвсем заслужена награда „Пулицър“ за 2003 година.

Това е семейна сага, която започва с любовта между брат и сестра, от която след няколко поколения се ражда хермафродит. Всичко е разказано с много финес и човечност от Джефри Юдженидис, което показва и майсторството му по отношение на човешката душа. Затова и героите ни стават близки, въпреки тяхната забранена любов. 

3. „Зимна приказка в Ню Йорк“, Марк Хелприн

1

Може да звучи странно, но в тази тухла от над 800 страници няма много любов. Както вече писах в ревюто си за нея, любовта между главния герой Питър и сладката и невинна Бевърли е сбутана в около 100 страници, дали има и толкова.

Докато стигне до Бевърли обаче, Питър се изживява като уличен артист в Ню Йорк, където попада на две симпатични крадли. Те го канят услужливо в техния малък дом, както и в тяхното легло. Тримата се забавляват чудесно, което именно е и причината тази т. нар. „приказка“ да не е много за деца. 

4. „Четецът“, Бернхард Шлинк

chetetsat_0_1

За тази книга ще се чуят мнения, че наподобява „Лолита“, но в нов вариант – зряла жена се влюбва в момче. Едноименният филм с Кейт Уинслет също разбуни духовете и предизвика световен фурор.

Става въпрос за някогашна надзирателка в концентрационен лагер, която е неграмотна и след войната се впуска в любовна авантюра с непълнолетен юноша. По-късно тя е изправена пред съда да отговаря за действията си като надзирател в концентрационен лагер.

Книгата е противоречива и отключва различни реакции у всеки, но със сигурност запалва интереса.

 

5. „Чародейката от Флоренция“, Салман Рушди

507e649609df32a844005874-400x400-resize-transparent

Салман Рушди е един от най-талантливите съвременни писатели и „Чародейката от Флоренция“ напълно го доказва.

Рушди описва въображаемата любима едва ли не като дух, от който султанът е обсебен, но който напълно задоволява сексуалните му капризи, че дори и проявява характер. Ще оставим настрана някои от бисексуалните прояви на главния герой Николо Веспучи, защото на фона на въображаемата наложница не изпъкват никак.

#Салман Рушди #Свети Валентин #любов #роман #Крадлата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »