Американският дълг чупи нови рекорди

Американският дълг чупи нови рекорди
БГНЕС
A A+ A++ A

Дългът на американското федерално правителство официално превиши 19 трилиона долара или 103% от БВП на страната.

Тази психологическа граница е достигната в края на януари. От обшия дълг 13,7 трилиона долара представляват задължения към частни лица и компании, а останалото е вътрешно-държавен дълг на правителството към ФЕД, информира БГНЕС.
 
Американският държавен дълг се увеличи двойно (с 10,6 трилиона долара) по време на мандата на настоящия президент Барак Обама. Приблизително същият модел се наблюдаваше и по време на управлението на Джордж Буш–младши.
 
Експертите отдават това на застаряването на населението, допълнителните бюджетни разходи, по-специално за отбрана и социални програми, както и намаляването на броя на данъците и последствията от здравната реформа Obamacare („Обамакеър”). Заслугата на действащия държавен глава на САЩ ще струва на бюджета почти 1 трилион долара за 10 години.
 
Всичко това доведе мнозина до мисълта, че раздуването на държавния дълг може да доведе САЩ до “гръцкия сценарий”. Въпреки това експертите смятат, че това е малко вероятно, тъй като дългът на САЩ е във валута, над чиито емисии ФЕД има пряк контрол и ако е необходимо, е готов да включи печатната преса.

 

#САЩ #дълг #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »