Украйна измита всичко руско, включително имената на градове и села

Украйна измита всичко руско, включително имената на градове и села
под лиценза на Creative Commons
A A+ A++ A

Във върховната Рада на Украйна е внесен законопроект за преименуването на 160 градове и села, носещи имена на руски царе и политици, в рамките на декомунизацията на страната. Сред тях са градовете Дзержинск, Иличевск и Артемовск.

Документът е регистриран на сайта на украинския парламент и в него се посочва, че „Артемовският район в Донецка област ще се преименува на Бахмутски район, а самият град Артемовск – в Бахмут....град Дзержинск – в Торецк, Иличевск во Одеска област ще се казва вече Черноморск“.

В документа се посочва, че списъкът с преименуването на 160 населени места е правен с прякото участие на местните власти и съобразявайки се с волята на хората, както и на Украинския национален институт за национална памет, пишат руските медии.

Още на 21 януари Радата препоръча на кмета на Запорожие Владимир Буряк да не позволява райони и улици да носят имена, свързани с Руската империя.

На 10 януари забранената в Русия организация „Десен сектор“ проведе митинг н Кировград срещу връщането на старото име на селището – Елисаветград, макар че и настоящото име носи името на комунистически деец.

Още по-рано – на 29 декември миналата година градският съвет на Днепропетровск се обърна към Върховната Рада с молба формално да се преименува градът, променяйки само семантиката на названието.

Смисълът на това е всъщност той да запази сегашното си име, дадено в прослава на съветския комунистически деятел Григорий Петровски, но вече да не се свързва с него, а с ....апостол Петър.

Още от май 2015 година в Украйна действа закон за осъждане на комунистическия и национал-социалистическия режими. Забранена е направата и използването на символика, свързана с съветската ера – като флагове, гербове, дори и публичното изпълнение на химните на СССР и Украинската ССР, както и на останалите съветски републики.

Артемовск е носил името Бахмут до 1924 година, когато е преименуван по псевдонима „Артем“ на съветския партиен лидер Федор Сергеев. Дзержинск до 1938 година се е казвал Щербиновка, когато е преименуван в чест на създателя и първи шеф на Всерусийската чрезвичайна (извънредна) комисия (ВЧК). Градът всъщност е основан в далечната 1146 година.

Иличевск (кръстен на Владимир Илич) в Одеска област получава статут на град през 1973 година.

 

 

#Украйна #градове #села #имена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"