Светът в момента дава около 25 млрд. долара в помощ на пострадали от войни и бедствия

Светът в момента дава около 25 млрд. долара в помощ на пострадали от войни и бедствия
БГНЕС
A A+ A++ A

Твърде често само половината от парите, предоставени от донори, достигат до милионите хора, поразени от войни и природни катастрофи, които имат отчаяна нужда от хуманитарна помощ. Това заяви в ООН Кристалина Георгиева, еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, която е и съпредседател на комисия, съставена от ООН.

Деветчленната работна група се опитва да намери ново финансиране, с което да помогне на бързо растящия брой хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ. Тя призовава донорите и помощните организации да си сътрудничат по-тясно, за да намалят разходите, посочи Георгиева.

„Хуманитарните средства са като злато. Целите ни обаче много често са ниско каратово злато, 9-каратово злато, защото вземаме един долар, или една лира, или йена, или рубла и до момента, когато стигне до нуждаещите се, стойността вече е намаляла наполовина", каза тя на брифинг за представяне на доклад на комисията.

По думите й това се дължи на разходи за трансакции, администрация и "защото създаваме бюрокрация", посочва БТА.

Според доклада светът в момента дава около 25 млрд. долара в помощ на 125 милиона души, което е над 12 пъти повече от 2-та милиарда долара, отпуснати през 2000 година. Все още обаче има недостиг от 15 млрд. долара годишно. Комисията предупреждава, че ако сегашната тенденция продължи, разходите за хуманитарна помощ ще скочат до 50 млрд. долара към 2030 година.

Документът се насочва към три възможни решения: мобилизиране на повече средства, намаляване на нуждата от помощ чрез превенция и разрешаване на конфликти и подобряване на ефективността на помощта.

"Има много примери, при които 90 или дори 95 цента от всеки долар отиват при хората в нужда", отбеляза все пак Георгиева пред журналисти и призова тези примери да бъдат следвани като най-добри практики.

Най-впечатляващо развитие сме наблюдавали, когато на хората в нужда се дадат пари кеш вместо да им се предоставят храна, подслон или лекарства, което може да подкопае местното фермерство и да убие местната икономика, допълни тя. Парите кеш обаче все още са много малка част от хуманитарната помощ, отбеляза Георгиева и призова към много по-силно използване на този начин.

По думите й само 0,2 процента от средствата, които биват осигурявани, отиват пряко към местните организации, въпреки че е известно, че те са на първата защитна линия, когато се случи нещо трагично.

#Кристалина Геогриева #ООН #войни #бедствия #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »