Италия ще включи в кошницата на потребителските цени татуировките и мъжките гащи

Италия ще включи в кошницата на потребителските цени татуировките и мъжките гащи
БГНЕС
A A+ A++ A

Италия ще включи стойността на татуировките и мъжките шорти в месечния си доклад за потребителските цени, а таксите за легла в спален вагон ще бъдат извадени, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

Националната статистическа служба на страната - ИСТАТ - коригира всяка година кошницата със стоки, използвана за измерване на потребителските цени, за да отрази по-добре какво купуват хората, като премахва артикули и услуги, които вече не са популярни.

Тази година ИСТАТ ще следи стойността на напитки на зеленчукова основа като соево мляко, детски клинове, мъжки тениски и електрически бормашини. Цените на коли втора употреба вече се събират наред с цените на новите автомобили, посочва службата.

ИСТАТ ще започне да включва и тиквата в изчисленията при краставиците и граха, а също така ще събира данни за цените на университетските общежития и моповете за почистване.

Тъй като вече се използват рядко, спалните места във влаковете са извадени.

За разлика от тях, нарастващата популярност на татуировките и шортите - които стилните италиански мъже никога преди не носеха в големите градове - им е спечелила място в новите калкулации.

За изготвяне на индексите на потребителските цени, ИСТАТ измерва месечно цените на близо 1500 основни продукта в 80 различни италиански градове.

През януари цените в Италия са се повишили с 0.4 на сто на годишна основа, обяви днес службата.

 

#индекс на потребителските цени #икономика #статистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »