Подсилват Фонда за гарантиране на влоговете с 300 милиона евро заем от ЕБВР

Подсилват Фонда за гарантиране на влоговете с 300 милиона евро заем от ЕБВР
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството разреши на Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) да договори  с Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ кердит от 300 млн. евро. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет след редовното заседание на кабинета в сряда.

Споразумението е одобрено от кабинета, но за да бъде подписано подписано, трябва да бъде ратифицирано от парламента.

С осигуреното финаниране ще се попълнят резервите на гаранционния фонд, който в края на 2014 г. изплати 3.7 млрд. лв. по защитените от закона депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка. От тази сума 1,5 млрд. евро бяха осигурени спешно от държавния бюджет и така гаранционният фонд се оказа длъжник на държавата. Държавата осигури парите чрез мостов заем, който миналата година погаси, но гаранционният фонд трябва да ги върне на бюджета.

Свежият ресурс ще подпомогне за оптимизирането на структурата на финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете. С получените пари фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план, обясни Владислав Горанов. Осигуреният финансов ресурс може да доведе и до промяна на дълговата политика на държавата, защото ще позволи по-голяма гъвкавост при излизането на външните пазари, обясни той.

Тази година предстои оценка на качеството на активите и стрес тестове в банковата система. В бюджета е заложен ликвиден буфер именно при евентуални проблеми, които към момента всички определят като изключително малко вероятни. Предвидено е да изтеглим малко над 5 млрд. лева нов дълг, като по-голямата част от него ще е от външните пазари, а емисията ще бъде "когато е най-подходящият момент, предполагам, че няколко месеца от този момент", каза Горанов.

Разрешеният в бюджета нов дълг ще бъде използван за покриване на стари задължения и за дефицита.

#ЕБВР #фонд за гарантиране на влоговете

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »