Изтегляне на кандидатурата на Кунева и консултации с всички партии, предложи Първанов

Изтегляне на кандидатурата на Кунева и консултации с всички партии, предложи Първанов
Георги Първанов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и ануката да бъде изтеглена и да се проведат сериозни консултации, в това число и за подкрепа на опозицията, за да може около работата на МОН да се създаде висока степен на съгласие. Това предложи на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов.

Първанов припомни, че във вторник ясно беше огласена позицията на АБВ по обявената номинация, която не е в подкрепа на кандидатурата на Кунева. „Бих могъл да посоча не малко аргументи за това. Имаме памет за свършеното и несвършеното. Ангажирали сме се с това управление в името на амбициозната цел да дадем приноса за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в 4-ма министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат на един или друг пост”, подчерта Първанов.

Той коментира, че  дебатът "робство или съжителство", който разделя обществото, е излишен и непатриотичен, но припомни, че този дебат не е нов. Този спор е от същата линия, която направи и спор за т.нар. „мит” Батак, за да се постави историята ни в европейския контекст, заяви лидерът на АБВ.

Има проблем с чуваемостта в коалицията, призна Първанов и продължи: „Не сме имали претенция в участването на вземането на решение за налагане на кандидатура от квотата на РБ, но заедно носим отговорността за това управление. Добре е не просто да бъдем информирани, но да обсъждаме качествата и политиките, които носи съответният министър”.

Той смята, че с подобен род решения стабилността на управлението не се укрепва, а се ерозира. Първанов зададе въпроса какво мислят учителите, родителите, учените и дали подкрепят Кунева, и отговори категорично - не. Искаме да има решения, които да оздравяват това управление, а не решения на сила, с 2-3 гласа отгоре, каза лидерът на АБВ.

Запитан идват ли предсрочни избори, той отказа да се ангажира с времева прогноза. „Ние искаме това правителство да си изкара мандата, да изпълни ангажиментите от програмната декларация, но с такива решения не се удължава животът на управляващата коалиция”, обясни още Първанов.

От своя страна Марияна Тодорова, зам.-председател на ПГ на АБВ, обясни, че партията не подкрепя Кунева, защото й липсва и професионална подготовка за работа в системата на образованието. „Това, което реализира Тодор Танев трябва да бъде подложено на обществено обсъждане и да се започне от начало. При Кунева прави впечатление, че тя гледа на тези неща като норматив и конспект, но това не е достатъчно”, подчерта Тодорова и добави, че има нужда от по-професионална кандидатура вътре от системата.

Относно българската номинация за кандидатурата за генерален секретар на ООН и коментара на външния министър Даниел Митов по темата, който заяви, че е нужно още време, Георги Първанов посочи, че „им трябва време, за да реализират тази мрачна и черна кампания, която върви в момента. Ако целта е един бивш външен министър да стане началник и директор в системата на ООН, нека да се каже”, призова той.

 

#АБВ #министър на образованието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"