Продължава блокадата на "Кулата", гръцките фермери не отстъпват

Продължава блокадата на "Кулата", гръцките фермери не отстъпват
A A+ A++ A

5 километра е опашката от чакащи ТИР-ове на Кулата тази сутрин. Блокадата на българо-гръцката граница заради протестиращите фермери от южната ни съседка бе вдигната късно снощи и значителна част от чакащите шофьори успяха да се придвижат. Вчера опашката от ТИР-ове стигаше от Кулата до Дамяница. В 05.00 часа тази сутрин обаче блокадата отново е възобновена.

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района Ексохи-Илинден. Външният министър Даниел Митов заяви, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция заради нарастващото напрежение и заплахата от блокади.

"Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи”, обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се е чул с гръцкия премиер Ципрас и е подчертал, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки. По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

"Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел”, заяви Митов. „Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция”, предупреди министърът. „След като още в петък са били уведомени защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация”, запита Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите. „Не знам защо някои хора на ядене и пиене казват протест – на границата са едни дълги софри”, заяви още той.

"Трябва да отстояваме нашето право коридор номер 4 да е коридор номер 4. А не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници”, коментира Лалов. Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българо-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров каза пред БНР, че около 9.00 часа екипите ще бъдат в района на ГКПП Кулата, а по-късно и на Илинден.

Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората. Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българо-гръцката граница. Утре гръцките фермери се готвят за общонационален протест.

 

#фермери #Гърция #Кулата #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »