Дамаск не пуска „приятелите” на Сирия в страната

Дамаск не пуска „приятелите” на Сирия в страната
Международният пратеник Кофи Анан определи пред Съвета за сигурност на ООН положението в Сирия като мрачно. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Сирийското правителство отказва да допусне наблюдатели на ООН от страни, участващи в групата „Приятели на Сирия”, съобщи американският посланик в ООН Сюзън Райс.

Властите в Дамаск вече отказаха да пуснат в страната член на подготвителния екип наблюдатели, чиято задача е да следят за спазването на примирието, каза Райс, цитирайки шефа на операциите на ООН по поддържане на мира Ерве Ладсу, предадоха АФП и Дарик.

Сирийските власти заявиха, че няма да допуснат нито един член на наблюдателската мисия на ООН, идващ от държава от групата „Приятели на Сирия”, посочи Райс.

14-членната група „приятели” включва САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Саудитска Арабия, Турция и Катар, според които президентът Башар Асад е изгубил легитимност заради продължаващите 13-месеца репресии над продемократичния бунт, отбелязва Ройтерс.

Мисията на ООН ще бъда разположена първочанално за период от три месеца.

Международният пратеник Кофи Анан определи пред Съвета за сигурност на ООН положението в Сирия като мрачно и изрази особена тревога от съобщенията, че правителствените войски са навлезли в град Хама и стрелят с автоматично оръжие, убивайки голям брой хора, предаде АП.

Анан повтори генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, като нарече сегашната ситуация в Сирия „недопустима” и призова сирийското правителство незабавно да изпълни мирния му план в шест точки.

На закритата среща с членовете на Съвета за сигурност той призова сирийските правителство и опозиция да спазват примирието от 12 април и настоя в страната бързо да бъдат изпратени 300 наблюдатели, отбелязва АФП.

Трябва да се вземат мерки за бързо изпращане на мисията от наблюдатели, тъй като това би могло да повлияе положително на ситуацията. Пред Съвета ръководителят на мироподдържащите операции на ООН – французинът Ерве Ладсу, посочи, че до края на седмицата в Сирия ще има 30 наблюдатели, а до края на месеца те ще са 100, каза за АФП дипломат, пожелал анонимност.

През следващите дни се очаква Бан Ки-мун да назначи ръководител на мисията, като в най-добра позиция е норвежкият генерал Роберт Муд, преговарял със сирийския режим за разполагането на наблюдателската мисия, посочва БТА.

На закрития брифинг с членовете на Съвета за сигурност, осъществен чрез видеоконферентен разговор от Женева, Кофи Анан казал, че възнамерява да поиска от властите в Дамаск да се назначи упълномощено контактно лице за подготвянето на политическия процес в Сирия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Анан посочил също, че е активизирал контактите си със сирийската опозиция, тъй като според него е жизненоважно опозицията да участва дейно в политическия процес.

#ООН #наблюдатели #Сирия #Приятели на Сирия #Сюзън Райс #Дамаск #посланик #Ерве Ладсу #САЩ #Франция #Великобритания #Германия #Саудитска Арабия #Турция #Катар #Башар Асад #президент #Кофи Анан #Бан Ки-мун #Съвета за сигурност #Хама #Ерве Ладсу #генерален секретар на ООН #генерал Роберт Муд #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"