Съдът отложи делото срещу новите цени на винетките за 22 март

Съдът отложи делото срещу новите цени на винетките за 22 март
БГНЕС
A A+ A++ A

На 22 март се очаква съдът да се произнесе по допустимостта на жалбите, а след това евентуално да разгледа делото по същество.

Върховният административен съд (ВАС) отложи днес делото срещу новите цени на винетките. Причината бе, че на единия от жалбоподателите е отказано да бъде конституиран като страна в процеса, но определението на съда подлежи на обжалване и следва да се изчака произнасянето на петчленния състав на ВАС.

Освен първоначалните четири жалби, днес съдът присъедини още деветима жалбоподатели като страни по делото.

Жалбите са насочени срещу постановление на Министерския съвет (МС) от 17 ноември 2015 г., с което бе изменена тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура". С оспореното постановление кабинетът увеличи цената на винетките, като годишната за лек автомобил стигна 97 лв., или с 30 лв. повече от миналата година.

Ответник по делото е МС като днес бяха допуснати да се присъединят и Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура". По искане на страните двама свидетели ще бъдат разпитани на следващото заседание. Единият е IT специалист от МС, който е качил мотивите на интернет страницата на кабинета.

Едно от основанията в жалбата на Николай Филев, която даде начало на процеса, е че проектите на постановленията на МС и мотивите към тях трябва да се публикуват в интернет и да се даде най-малко 14 дни на заинтересованите от предлаганите изменения да изразят становище.

Никой от защитниците на жалбоподателите не успя да обясни какво ще се случи ако съдът уважи жалбите и отмени постановлението на МС, след като гражданите вече купуват винетки с новите цени.

 

#винетен стикер #ВАС #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"