Руската църква няма да си иска имотите от българската

Руската църква няма да си иска имотите от българската
„Това не беше търговска сделка, която може да бъде преразгледана, а подарък. Нима подаръците се вземат обратно, особено от братя?“, обясни патриарх Кирил. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Руската православна църква няма никакви намерения да поставя въпроса за връщане на подарените от нея имоти на Българската православна църква (БПЦ), заяви руският патриарх Кирил.

Това той направи пред БНР в навечерието на своето посещение в България. Тридневното посещение на Негово светейшество в страната започва в петък.

На въпрос дали възнамерява да поиска възстановяване на собствеността на Руската православна църква върху дарените от нея имоти, патриарх Кирил изрази учудване, че подобна тема изобщо се дискутира в България.

„През 1952 г. Руската православна църква предаде няколко манастира и църкви на БПЦ. Това беше жест на добра воля, това беше дарение. Това не беше търговска сделка, която може да бъде преразгледана, а подарък. Нима подаръците се вземат обратно, особено от братя?“, обясни патриарх Кирил.

Той допълни, че в Русия никой никога не е имал и няма подобни мисли.

Относно историческото присъствие на руската православна църква в България патриарх Кирил припомни, че тази роля изпълнява руското подворие на територията на храма „Св. Николай Чудотворец“ в центъра на София.

„Повод за посещението на патриарх Кирил у нас може да са и стремежи за руско влияние на Балканите, специално и в България, но всичко това са хипотези“, каза за БТА доц. Дилян Николчев – преподавател по църковно право и устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Попитан дали при посещението ще бъде поискано да се върнат имотите на РПЦ, които са предоставени през 1952-1953 г. на БПЦ, богословът заяви, че на този въпрос пак може да се отговори хипотетично.

Въпросът за руските имоти в България е свързан с юридическа интерпретация и с решения, но според мен не би трябвало те да се връщат, защото това означава, че ще се развали един договор, каза доц. Николчев.

По думите му актът за предоставянето на руските имоти на БПЦ е вид юридически договор, включително и от канонична гледна точка.

Патриарх Кирил е първият патриарх летец. До есента на 2009 г. изпълнява редовни полети в Европа с Boeing 737-300. Твърди се, че има тренировки на „МиГ“ и че е изпълнявал фигури от висшия пилотаж.

Руският патриарх Кирил мечтае да полети в космоса. Той обича да кара ски, а плуването му е хоби. Любимата му порода куче е овчарката.

Светското му име е Владимир Михайлович Гундяев. Роден е на 20 ноември 1946 г. в Ленинград, син е на свещеник и на преподавателка по немски език.

Замонашва се на 25 години, а на 28 години става ректор на Ленинградската академия и Семинария, където създава специален клас за момичета и въвежда часове по физкултура.

#Ленинград #Европа #Софийския университет „Св. Климент Охридски“ #София #Русия #патриарх Кирил #БПЦ #Българската православна църква #РПЦ #Руската Православна църква #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"