Основният лихвен процент на БНБ "замръзна" на нулата

Основният лихвен процент на БНБ "замръзна" на нулата
БГНЕС
A A+ A++ A

Това е показателят, чрез който се определя и законната лихва, а именно основният лихвен процент плюс 10%. Законовата лихва е тази, с която се оскъпяват просрочените задължения към хазната и общините.
След влизане в сила на тавана върху цената на кредитите, тя има значение и за този показател.

Според закона за потребителските кредити, таванът върху цената на заема не може да надвишава пет пъти законовата лихва.
Основният лихвен процент е базиран на междубанковия паричен пазар.
В публикацията се уточнява, че  понижението практически няма да има отражение върху банките или икономиката. Показателят има главно справочна и аналитична стойност, а приложението му е изключително ограничено - например при определянето на законната лихва за забава по задължения към държавни институции (данъци, осигуровки и др.), която е 10 процентни пункта над ОЛП. И там обаче понижението няма да се усети, тъй като от над три години нивата на индекса са под 0.05%, а през 2015 г. почти неизменно са на 0.01%. Показателят служи и за изчисляване на максималния годишен процент на разходите по потребителски заеми, като сега прагът става 50%.

По-съществен ефект от въвеждането на отрицателни лихви от БНБ е върху SOFIBOR. Това е и пазарният индекс, върху който има повече реално базирани кредити и други продукти.
Така спадащите му нива могат реално да поевтинят цената на финансиране на фирми и вноските по ипотечни заеми на домакинства. Затова и по-важните рекорди в началото на месеца са, че за пръв път 12-месеченият SOFIBOR e под 1%, 6-месечиният - под 0.5%, а тримесечният - под 0.2%. А още от средата на миналия месец овърнайт стойностите му са отрицателни.

От началото на февруари основният лихвен процент на БНБ е нула. Това е най-ниското, което може да достигне, тъй като по методологията за изчисляването му той не може да има отрицателни стойности.

БНБ ще наказва банките за това, че не дават кредити, а държат парите си при нея. От 4 януари 2016 г., първия работен ден на новата година, БНБ въвежда отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на търговските банки в страната. Това става с новата Наредба 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат в БНБ, която през септември беше приета от Управителния съвет на Централната банка.

#БНБ #лихва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници