Янев: Да се отнемат привилегиите на Първанов!

Янев: Да се отнемат привилегиите на Първанов!
По думите на Янев случаят с Георги Първанов е прецедент в Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да бъдат отмененни всички привилегии на бивши държавни глави, които искат да се занимават с високопоставена партийна дейност, предлага лидерът на РЗС Яне Янев.

„И в момента действа Закон за някои права на лицата, които са били президенти на Република България. На всеки, който заеме административна длъжност или стане магистрат след мандата си, тези права му се отнемат“, обясни в сряда сутрин по bTV Янев.

Той добави, че предлаганата от него поправка ще запълни един пропуск, като предвижда президентските привилегии да бъдат отнемани, ако бившият държавен глава поднови участието си в политическия живот като редови член на партия или като член на партиен ръководен орган.

Ако е само редови член – губи временно правата, ако участва в ръководството на дадена партия, привилегиите се губят окончателно.

По закон бившите държавни глави получават пожизнена пенсия в размер на 60% от президентската заплата, 20 000 лева за офис оборудване, 200 квадратни метра имот държавна собственост и 5000 лева месечно заплати за сътрудници и охрана от НСО.

„Придобивките имат само и единствено материален характер и са дадени с презумпцията, че този човек ще работи за държавата“, посочи Янев.

По думите му случаят с Георги Първанов е прецедент в Европа.

„Представете си Жак Ширак, след два президентски мандата, да се върне и да оглави голистката партия във Франция“, каза той.

Според лидера на РЗС Първанов губи политическата си надпартийност, а неговата законодателна инициатива е принципна и коректна.

„Тази поправка не е само за един човек, а дава възможност и за своеобразна превенция“, подчерта той.

„Политическото лицемерие трябва веднъж завинаги да бъде прекратено“, заяви Янев.

Настоящият президент Росен Плевнелиев не застана зад идеята на Яне Янев за създаване на парламентарна комисия, която да проверява работата на предишната президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин.

Междувременно Конституционният съд реши, че такава комисия не може да съществува. Самият Плевнелиев заяви, че президентската институция не подлежи на парламентарен контрол.

#РЗС #Яне Янев #президент #България #държавен глава #НСО #Георги Първанов #Европа #Жак Ширак #Франция #Ангел Марин #Конституционният съд #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"