Сенатор от Тексас може да измести Тръмп от номинацията на републиканците

Сенатор от Тексас може да измести Тръмп от номинацията на републиканците
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сенаторът от Тексас Том Круз получава най-голяма подкрепа на събранията на активисти на Републиканската партия, провеждащи се в американския щат Айова.

Както съобщават организаторите към настоящия момент са преброени около 6% от гласовете на избирателите републиканци. Според предварителните резултати Круз има 29.6% от гласовете на съпартийците си, а Доналд Тръмп - 28.7%. На трето място остава сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 18% от гласовете.

При демократите са преброени вече близо 20%. При това от тях става ясно, че бившият държавен секретар на САЩ излиза напред с 52.9% от гласовете на съпартийците си, а сенаторът от щата Вермонт Бърни Сандърс - 46.5%. По-рано бе съобщено, че в щата Айова започва първият етап от процеса на първичните избори - партийните събрания (caucuses).

Милиардерът Доналд Тръмп каза, че е доволен от второто място на първичните избори сред републиканците в Айова, независимо, че по-рано не се съгласяваше на нищо друго, освен победа, предаде РИА Новости. 

„Ние финиширахме втори. Това е чест за мен“, каза Тръмп пред приветстващи го поддръжници, излъчено по местните телевизии. Той поздрави сенатор Тед Круз с победата.

Тръмп обеща на поддръжниците си да спечели следващия вот в Ню Хемпшир и Южна Каролина. 

На партийните събрания избирателите определят своите представители поетапно - по места се избират делегати за следващия изборен етап - окръжните партийни събрания, на които се избират делегатите за областните събрания и за щатските конференции. На щатските конференции се избират делегатите за националните партийни конгреси. На първичните избори и на партийните събрания се определя кой от кандидатите за президент ще бъде подкрепен от дадения щат на националния конгрес на партията.


#Бърни Сандърс #Марко Рубио #републиканци #номинация #Доналд Тръмп #Том Круз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"