Президентът свика събрание на Консултативния съвет

Президентът свика събрание на Консултативния съвет
Доклади ще изнесат министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Реформите в сектор „сигурност” и енергийната сигурност на страната ще бъдат основните теми на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Росен Плевнелиев в сряда.

Доклади ще изнесат министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде Дарик радио.

Очаква се в доклада си вицепремиерът Цветанов да предложи Националната разузнавателна служба да премине на подчинение на кабинета.

Заседанието на консултативния съвет идва след няколко промени около съветниците на премиера в сектор „сигурност” и в ръководството на звеното за борба с корупцията БОРКОР.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов освободи съветника си ген. Кирчо Киров, който по време на мандата на президента Георги Първанов дълго време оглавяваше Националната разузнавателна служба, но бе сменен от Плевнелиев, а по сигнал на новия директор вече е проверяван и от военна прокуратура.

След това премиерът освободи и Румен Миланов последователно от съветническия му пост и от ръководството на БОРКОР.

Зам.-шефът на БОРКОР Елеонора Николова оглави службата след освобождаването на Миланов, а Георги Кръстев, който досега бе съветник на вицепремиера Цветан Цветанов, става секретар на Съвета по сигурността в кабинета.

В изявление на Миланов става ясно, че той не припознава идеята за трети вицепремиер, отговарящ за сигурността за своя и няма амбиции за подобен пост.

Той обаче определя реформата в сектора на сигурността като „неефективна” и предупреждава, че концентрацията на власт в сектора може да е опасна.

Междувременно стана ясно, че вероятно в доклада на вицепремиера Цветанов пред Консултативния съвет ще бъде направено предложение разузнавателната служба на мине под шапката на правителството, а Националната служба „Охрана” да остане на подчинение на президента.

Втората тема – енергийната сигурност идва два дни, след като депутатите не обсъдиха вота на недоверие заради отказа от „Белене”, но премиерът и Добрев настояха темата да бъде обсъдена в парламента, а след това пуснаха и доклада на консултанта по проекта британската банка HSBC.

Енергийният министър Делян Добрев обяви, че се обмисля строителството на два нови реактора на ТЕЦ Марица Изток 2.

#Националната разузнавателна служба #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #вицепремиер #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #президент #Росен Плевнелиев #Консултативния съвет за национална сигурност #БОРКОР #премиер #Бойко Борисов #Кирчо Киров #Георги Първанов #Румен Миланов #Елеонора Николова #Георги Кръстев #Белене #вот на недоверие #HSBC #ТЕЦ Марица Изток 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »