Година след решението на съда, в Барселона легализират проституцията

Година след решението на съда, в Барселона легализират проституцията
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

В каталунската столица Барселона легализират доброволната проституция, както и заведенията, където "нощните пеперуди" се трудят. Както пише местното издание "Вангуардия", местните власти в момента са се заели да пишат специален закон.

Чрез него ще отпаднат досегашните санкции, които грозяха секс работничките, но само при условие, че те "работят" това доброволно.

Според кметството на града, тази инициатива ще позволи правата на проститутките най-накрая да бъдат защитени.
Кампанията по легализацията на тази индустрия беше инициирана от Гражданската партия (Ciudadanos). Още през миналата година местен съд постанови, че испанските проститутки трябва да получат трудови права и да имат право да се регистрират на борсата при безработица.

Тогава в съдебното решение се посочваше, че проститутките трябва да получат договори от собствениците на бордеи, които трябва да плащат социални осигуровки от тяхна страна.

Решението на съда е взето, след като салон за масаж, предлагащ секс услуги в града, е бил проверен от инспектори по труда. Три проститутки са работили там. Съдът е решил, че ръководството на салона е нарушило правата на жените и фирмата, Xcenter, ще трябва да заплати със задна дата националните осигуровки на проститутките.

Собственикът твърди, че работниците са автономни и не са официално наети, но съдът смята, че все пак са установени трудови отношения между страните. За да не бъдат експлоатирани, съдът отсъди, че проститутките трябва да получават социални помощи, здравни осигуровки, пенсии и допълнителни плащания, ако са безработни.

Трафикът и сводничеството си остават незаконни. В Испания проституцията е юридически неопределена. Решението на съда е провокирано и от ръста на жените, занимаващи се с проституция заради кризата.

За пример проституцията в Холандия е законна, където проститутките имат трудови права.

#Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »