Бизнесът сръчка КЗК да каже по-бързо има ли картел при горивата

Бизнесът сръчка КЗК да каже по-бързо има ли картел при горивата
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Има сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата. Това заявяват представителни организации на бизнеса в писмо до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Асоциацията на индустриалния капитал, Асоциацията за квалификация на автомобилисти и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта настояват КЗК да ускори изготвянето на анализа, който ще установи дали има картел на пазара на горивата.

Организациите посочват два факта, които, разглеждани кумулативно, навеждат на подозрения, че пазарът на горивата в България е картелиран и това се отразява по най-неблагоприятен начин на националната икономика и на жизненото равнище в страната.

На първо място, България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи - става дума за стойности като 0,465 евро за литър бензин и 0,473 евро за литър дизел, сочат от бизнеса. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина и Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта, що се отнася до дизела. В същото време в производствените разходи в България са най-ниски сравнение със страните от ЕС и суровините се закупуват при борсови цени, еднакви за всички, е посочено в писмото.

Като втори аргумент е посочено, че България е страната с най-малък марж, възлизащ на 0,18 на сто, между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан – бутан) сред повече от 100 държави. За сравнение - в Европа страната с най-голям марж е Гърция с 3,46 процента, а във Франция, Белгия, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария маржът е 2,5 на сто.
 
"България има едни от най-високите цени и на бензин, и на дизел в ЕС преди данъчно облагане. Това е много важен показател. Вторият показател - България е една от страните с най-стеснен и с най-малък марж между най-ниска и най-висока цена, което показва, че почти няма колебание в цените на горивата. Когато имаме много малък марж и много висока цена в математическото уравнение, което бихме написали малък марж плюс висока цена е равен на картел", коментира д-р Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

#цени на горива #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"