Корупция и политическа несигурност ни дърпат надолу - България падна с пет позиции по икономическа свобода

Корупция и политическа несигурност ни дърпат надолу -  България падна с пет позиции по икономическа свобода
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради корупцията и политическата несигурност България слиза 5 места надолу в класацията за икономическа свобода и заема 60-о от общо 186 места и ситуацията продължава да се влошава, сочи ежегодният доклад на фондация "Херитидж" и вестник "Уолстрийт джърнъл".  Пред нас са дори Македония и Албания. Изследването бе съобщено в деня, в който страната ни беше похвалена от Съвета на Европа, че е постигнала напредък в борбата с корупцията и финансирането на партиите

Основните проблеми, остават корупцията и неадекватната публична администрация, слабата съдебна система и организираната престъпност, които, според доклада,  продължават да пречат на икономическото развитие на България. Имуществените права не са добре защитени, коментират още анализаторите. Те отчитат и положителни промени, например – по-добро управление на публичните финанси и ефективността на регулаторите.

Най-свободни по този показател са отново Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. В дъното на класацията са Венецуела, Куба, КНДР.

В изследването, което се прави вече 20 години подред съвместно с „Уолстрийт джърнъл”, се анализира ситуацията в 178 държави. САЩ отново, както и в предишни години, са на 11 място. Според авторите на доклада администрацията на Барак Обама със своите регулации задържа деловата активност в страната. Русия е надолу с 10 позиции - 153-та.

При подготовка на индекса американските експерти са се водели от критерии като правото на собственост, защита от корупция, ситуацията в областта на данъчното облагане, държавните разходи, пазара на труда, свободата на предприемачеството, използването на паричните средства, търговията, инвестициите, финансовите операции.

Равнището на развитието и обемът на икономиката не винаги съответстват на показателите на икономическа свобода в една или друга страна. Така например Италия е на 86-то място, Китай - на 144-то.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че икономическата свобода пряко влияе върху икономическия ръст, равнището на доходите, общото благосъстояние, продоволствената сигурност и екологическото състояние.

Освен Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия в първите десет са Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Ирландия, Естония, Великобритания. Най-отзад, освен Южна Корея, Куба и Венецуела са Зимбабве, Туркменистан, Еритрея, Республика Конго, Иран, Екваториална Гвинея и Аржентина.

Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Йемен не са в класацията заради военните действия, които не дават възможност да се класират в списъка.

#корупция #икономическа свобода #класация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"