Гърция пред изключване от Шенген, заради "дупките" по границата й

Гърция пред изключване от Шенген, заради "дупките" по границата й
A A+ A++ A

ЕС алармира за многочислени нарушения от страна на Гърция при регистрацията на бежанците и в охраната на външните граници на ЕС. Атина е заплашвана от изключване от Шенген, ако тези нарушения не бъдат поправени.

Гърция е обвинявана в слаб контрол над морската си граница, особено в районите на островите Хиос и Самос. Комисията, посетила пунктовете за пропуск на островите, е отчела недостатъчно количество патрулни кораби и отсъствие на пряка връзка с турската брегова охрана. Това е давало свобода на действие за местните контрабандисти.

При регистрирането на бежанци гърците са "забравяли" да изпълняват задължителната процедура по взимане на пръстови отпечатъци, а част от скенерите изобщо не са работили. Имало е нарушения при проверките на паспортите, чиито номера не са били сверявани с базите данни на Интерпол. По този начин в ЕС е можело да бъдат пропуснати стотици потенциални терористи.

След проверката си комисията е стигнала до извода, че Гърция сериозно е нарушавала задълженията си по защитата на външните граници на ЕС, в следствие на което възниква въпросът за възможността ѝ да участва в Шенгенското пространство. След три месеца инспекторите от ЕС отново ще посетят Гърция на инспекция. Ако ситуацията и тогава не се промени, Гърция може да бъде изключена от Шенген.

#ЕС #Гърция #Шенген #граница #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници