Плевнелиев и Русеф подписват споразумение в Бразилия

Плевнелиев и Русеф подписват споразумение в Бразилия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря в Бразилия с държавния глава Дилма Русеф.

Целта на визитата е задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Бразилия. Сред темите, които президентът Росен Плевнелиев ще обсъди с политическото ръководство и с представителите на бизнеса в Бразилия са и отношенията Европейски съюз-Латинска Америка. 

Бразилия е сред най-големите инвеститори в държавите-членки на Европейския съюз. През последните 10 години латиноамериканската държава е вложила в Европа над 100 милиарда евро, като през 2013 година размерът на инвестициите е над 21 милиарда евро. 

След официалните разговори в присъствието на двамата президенти ще бъде подписана спогодба за социална сигурност. Документът дава въможност на работилите в двете държави да придобият социални права. Спогодбата регулира осигуряването при работа в България и Бразилия, както и реда за отпускане и плащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, трудова злополука, професионална болест и наследствени пенсии. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан меморандум за разбирателство между българското образователно министерство и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия. 

Страната ни търси разширяване на сътрудничеството между българските и бразилските университети.

#Росен Плевнелиев #Дилма Русеф #Бразилия #България #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »