Делян Добрев към БСП: Не се готви никаква скрита приватизация

Делян Добрев към БСП: Не се готви никаква скрита приватизация
Делян Добрев (в средата) даде пресконференция с подизпълнитела на HSBC Владимир Каролев (вляво) и ръководителя на БЕХ Михаил Андонов (вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев опроверга твърденията на депутата от БСП Петър Димитров, че се готви скрита приватизация на ТЕЦ „Марица - изток" 2.

„Не се готви никаква скрита приватизация на ТЕЦ „Марица - изток" 2, обмисля се идеята да се построят девети и десети блок," подчерта енергийният министър, цитиран от БГНЕС.

Делян Добрев обясни, че цената на квотите за въглеродни емисии да нарасне със 750%, за да успее ТЕЦ „Марица - изток" 2 да достигне себестойността на електроенергията, която би произвеждала АЕЦ „Белене" според анализа на HSBC - 150 лв. за мегаватчас.

„Докато цената на квотите не стане 7 пъти и половина по-висока, електроенергията, произвеждана в ТЕЦ „Марица-изток" 2 с платени квоти, ще е по-евтина от цитираната цена на тока от АЕЦ „Белене"," подчерта Делян Добрев.

„Единственото, което се обмисля, е строителството на девети и десети блок," категоричен е министърът.

Той обясни, че това може да стане по няколко начина. Единият е ТЕЦ „Марица - изток" 2 да вземе кредити, но анализът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от началото на тази година показал, че това е много рисков вариант.

Другият вариант е пети и шести блок в ТЕЦ „Марица - изток" 2 да бъдат обособени в отделно предприятие, в което да бъде включен стратегически инвеститор, за да има новото предприятие достатъчен финансов ресурс за строежа на девети и десети блок.

Делян Добрев посочи още, че в момента има идея 20% от БЕХ да бъде продаден или чрез процедура за първично публично предлагане, или на стратегически инвеститор.

„Това е все още идея, няма анализи. Не е започнала работа, но работа по тази идея ще започне съвсем скоро," обясни Добрев.

Икономистът Владимир Каролев, който е подизпълнител на HSBC, отрече твърденията на БСП, че правителството е предоставило „една обърната наопаки подборка" от доклада на международния консултант HSBC.

„Потвърждавам истинността му. Това, което е качено на сайта е презентацията по оперативния или финансовия модел. Това, което е презентирано е резюме на резултатите," заяви Владимир Каролев.

Той изтъкна, че действително в базисния вариант цената на централата, плюс допълнителните разходи по финансирането в процеса на строителството, което е 6 до 8 години, плюс допълнителните разходи на НЕК излиза в базовия вариант 10,35 млрд. евро, както беше оповестено в понеделник.

Средната себестойност за 60 години работа на двата блока е 74,95 евро за 1 мегаватчас, но това е средна цена за целия период.

Министър Делян Добрев пресметна, че за 310 дни средно в годината себестойността на произведената електроенергия за целия период е 66 млрд. 870 млн. 720 000 евро.

За да отговори на упреците на БСП, че тя ще носи печалба от 200 млрд. евро, той прибави към този разход от над 66 млрд. евро 200 млрд. евро евентуална печалба и пресметна, че 1 мегаватчас трябва да се продава на 298,91 евро.

„Трябва за целия период от 60 години да продаваме електроенергията на средна цена от 298,91 евро," обобщи Делян Добрев и допълни, че в момента цената на мегават час е 72 – 75 лв.

Той изтъкна и че няма ясни доказателства за това, че страната ни трябва да внася електроенергия.

Бившият изпълнителен директор на НЕК Михаил Андонов и настоящ ръководител на Българския енергиен холдинг отговори на твърденията, че НЕК е докарана до фалит като посочи, че към края на миналата година задълженията на компанията са 970 млн. лв.

„500 млн. лв. от тях е заемът от БНП Париба, 250 млн. лв. за „Цанков камък", а останалите са за развитие и разширение на електропреносната мрежа. Ако извадим тези кредити, излиза, че задължението на НЕК към 31 декември би трябвало да е нула," каза Михаил Андонов.

Той посочи, че НЕК има текущи задължения около 200 – 250 млн. лв, но те са оборотни и не са просрочени.

„НЕК не е във финансов колапс и няма проблем да продължи да си плащала задълженията, защото по тези кредити до днес НЕК си е плащала и главниците, и лихвите и няма един ден просрочен," подчерта той.

#Делян Добрев #АЕЦ „Белене" #Български енергиен холдинг #БЕХ #въглеродни емисии #Владимир Каролев #HSBC #НЕК #Михаил Андонов #БНП Париба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"