Гърция няма проблеми със справянето с бежанци, Словения да не помага на Македония

Гърция няма проблеми със справянето с бежанци, Словения да не помага на Македония
A A+ A++ A

Гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас отхвърли критиките срещу властите в Атина за недостатъчната охрана на нейните граници. Според него всеки, "който обвинява Гърция, обвинява Фронтекс". Mузалас твърди, че още през месец февруари ще започнат да действат т.нар. "Горещи точки - Hot spot".

"Всеки, който обвинява Гърция, че не може да защитава собствените си граници, на практика обвинява Фронтекс. Искам да припомня, че самият Фронтекс призна, че Гърция отлично изпълнява своите задължения и никой не може да направи повече освен да спасява бежанците", каза Музалас пред австрийския в. "Дер Щандарт". Според него "нечестно е да се твърди, че Гърция нищо не прави".

Въпреки тежката икономическа криза страната ни се справя с този проблем, каза още той и добави: "Всеки, който твърди обратно, е несправедлив. Ние закъсняваме с пускането в действие на Hot Spot-те. Регистрацията и вземането на пръстови отпечатъци, както бе поискано от ЕС през месец ноември, бе под необходимото ниво, но ЕС не взе предвид факта, че ние работихме само с 40 машини Eurodac /апарати за взимане на пръстови отпечатъци, бел.ред/". Музалас твърди, че властите в Атина са поискали още 100 допълнителни такива апарати преди повече от 6 месеца, но са ги получили чак сега.

Според него този апарат, ако работи 24 часа, може да вземе отпечатъците на 100 души, което правят гръцките власти. Фронтекс обаче работи само от 8.00 до 20.00 часа, се оплака гръцкият министър и изрази убеждението, че с новите машини ще се вземат пръстови отпечатъци на 98 на сто от бежанците, срещи 70 на сто, както е било до сега. Музалас се оплака и от факта, че страната е получила само 800 служители от Фронтекс, а е била поискала 1800 души.. Янис Музалас остро разкритикува правителството на Словения, че изпраща свои полицаи в Македония, а не в Гърция. "Словения не участва в мисията на Фронтекс в Гърция. Не разбираме тази липса на солидарност от страна на Европа", каза още Музалас.


#Македония #Гърция #Словения #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »