Топлото време предразполага към лавини

Топлото време предразполага към лавини
A A+ A++ A

 При снеготопенето в планините се повишава лавинната опасност, особено в часовете около обяд. Това каза Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) във връзка с опасностите, които крие планината при снеготопенето.

"В часовете около обяд, снегът става по-мокър, натежава и вероятността от падане на лавини става по-голяма”, каза той. По думите му, друга опасност крият и заледените пътеки. „Когато през деня температурите се повишават, се получава снеготопене. Вечер температурите са минусови и се получава замръзване и на много от пътеките могат да се образуват заледявания", обясни той. Именно заради това туристите трябва да бъдат много внимателни при придвижване. По думите му задължителната екипировка за по-високите части на планината включва котки и ледокопи.

Марков напомни, че въпреки че температурите са положителни, не туристите не трябва да забравят, че все още е зима. "След като се скрие слънцето, температурите отново се понижават и туристите трябва да бъдат внимателни и да имат зимна екипировка”, посочи той.

#БЧК #лавина #планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници