Ливан върна в Израел лешояд уличен в шпионаж

Ливан върна в Израел лешояд уличен в шпионаж
A A+ A++ A

Ливан върна в Израел белоглав лешояд, който бе заподозрян в шпионаж, съобщава в. „Джерузалем Таймс".

Голямата птица с размах на крилете почти два метра прелетяла границата и била заловена от ливански селяни, на които се сторило подозрително, че тя има GPS-устройство и пръстен с гравирано името на Тел-Авивския университет на (Tel Aviv Univ Israel).

Според ливански медии закрепеният към тялото на лешояда радиопредавател показвал, че тя е на изчезване и че числеността на популацията на белоглави лешояди строго се наблюдава.

Предавателят вероятно е използван от учените, за да установяват местонахождението на пернатите.

Птицата е била пусната на свобода с посредничеството на миротворците на ООН.

С крилатия шпионин се занимавали представители на радикалната ислямистка групировка Хизбула. Те приели маркировката от Университета на Тел Авив, включваща и номера 5278, за шифрована информация.

Преди този случай са регистрирани и много други подобни. През септември в Египет беше „арестуван“ щъркел с френски датчик за проследяване на мигриращи птици. След височайша намеса той беше освободен, но по-късно бе убит от бракониери.

През юни в шпионаж бе заподозряна котката Фрея, принадлежаща на семейството на британския финансов министър Джордж Осбърн. През 2009 г. домашната любимка изчезва, а 2 години по-късно е намерена на улицата и идентифицирана по имплантиран под кожата микрочип.

Според теорията на конспирацията, четириногото е било „вербувано“ от китайското разузнаване. Сякаш нарочно, котката от време на време е засичана в секретните зони на Министерството на външните работи, в резиденцията на премиера и във финансовото ведомство.

 

#лешояд #шпионаж #Хизбула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"