Камерън: Предложените от ЕС реформи все още не са достатъчно силни

Камерън: Предложените от ЕС реформи все още не са достатъчно силни
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че обсъжданите предложение на ЕС за реформи в отговор на исканията на Лондон „все още не са достатъчно силни“.

„Окуражен съм, че на преден план излизат силни идеи, но все още не сме там, където искаме. Те все още не са достатъчно силни“, каза премиерът в интервю преди срещата си в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Ще има много трудни преговори, много тежки разговори, но е окуражаващо, че това, което преди ми се казваше, че е невъзможно, сега изглежда възможно“, заяви той и допълни, че няма да се съгласява с нещо, което няма силата и тежестта да реши проблемите на Лондон.

Разговорите между Камерън и Юнкер днес ще се фокусират върху мярка, която може да изпълни искането на Камерън за четиригодишно изчакване преди работници от други страни в ЕС да могат да искат социални помощи във Великобритания.

Британският премиер има четири основни точки, по които да постигне споразумение с Брюксел: социалните помощи за работници в ЕС, гаранции срещу засилена политическа интеграция в ЕС, защита на страните, които не използват еврото, както и засилване на икономическата конкурентоспособност. Идната година се очаква на Острова да се проведе референдум с въпрос дали страната трябва да остане в ЕС.

И въпреки че според Брюксел повечето искания са постижими, трудности се очакват около искането за четиригодишното изчакване. „Миграционната спирачка“, която ще позволява на Великобритания или всяка друга страна от ЕС да ограничава помощите за работници от ЕС, ако докаже, че осигурителната й система е затруднена, е една от опциите, които Брюксел обсъжда, посочват дипломатически източници.

#Дейвид Камерън #промени #ЕС #Жан-Клод Юнкер #миграция #реформи #Брюксел #гаранции #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"