Финансов абсурд в Япония: Банките регистрираха отрицателни лихви

Финансов абсурд в Япония: Банките регистрираха отрицателни лихви
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Японската централна банка шокира финансовите пазари с намаляване на лихвените проценти първи път в историята си в опит да съживи растежа на третата най-голяма икономика в света.

„Заради несигурната перспектива за нововъзникващите и големите износителки, особено в Китай, ние виждаме нарастващите рискове за корпоративно доверие”, посочи Курода .

Ръководителят на японската централна банка Харухико Курода аргументира решението за въвеждане на лихвен процент от -,0,1% със сътресенията на финансовите пазари. Отрицателните лихви са насочени към постигане на целевата инфлация от 2% във възможно най-кратки срокове.

„Японската икономика не е изолирана от глобалната”, заяви той след първото заседание на банката за 2016 г.

Безпрецедентното решение за приемане на нулева политика на централната банка на Япония е най-новото оръжие за стимулиране на банковото кредитиране и покачване на инфлацията, което анализаторите считаха за инструмент от последна инстанция. В отговор борсовият индекс Nikkei нарасна почти 3%, а японската йена се понижи с 2 на сто спрямо щатския долар.

Според някои анализатори това е отчаян ход след тригодишни огромни разходи на премиера Шиндзо Абе да смекчи паричната политика. Политиката му стана известна като „Абеномика” .

Подобен ход на проценти под нулата беше предприет от Европейската централна банка през 2014 г. 

#Япония #финансови пазари #банки #централна банка #лихвен процент #Европейска централна банка #Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"