Облекчават още визовия режим за руските туристи

Облекчават още визовия режим за руските туристи
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще облекчи още визовия режим за руските туристи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. В момента при първо подаване на документи за виза, тя е едногодишна и струва 35 евро.

В рамките на заседанието на българо-руската икономическа комисия е обсъдено облекчаване на визовия режим, което предвижда въвеждане на петгодишни визи или т.нар. многократни визи. Самата процедура за издаване на визи е съкратена до два дни.

Обсъжданите допълнителни визови облекчения включват и издаването на безплатни визи за децата до 16 години, които посещават страната ни организирано - за форуми, фестивали, лагери. И досега визите за тези деца са безплатни, новото е, че руснаците могат да получат безплатните си визи по облекчени процедури. Децата до 6-годишна възраст също посещават страната ни с безплатни визи.

Идеята за многократните визи за руснаците включва освен петгодишните визи за организирано пътуване на деца до пет години, също и тези, които имат имоти да получават тригодишни визи, а за възрастните туристи от Русия визите да бъдат едногодишни.

Ако семейство пристигне на почивка в страната ни обаче, родителите на детето ще трябва да му платят визата. Ангелкова подчерта, че родителите на детето могат да отидат в българското посолство и да го запишат в някой от всички 600 фестивала, които са по списък в българското посолство там.

Санкциите срещу Русия са оказали ефект върху страната, подчерта Сафонов. Икономическият фактор също е важен. Той заяви също, че това е и причината да се акцентира върху цената на туристическия пакет, което ще подобри туристопотока.

Сафонов посочи също, че с цел да се засили туристопотокът към България от 1 февруари е договорено да заработи колцентър за руските туристи, които ще могат да получат информация за почивката им у нас.

На 25 февруари ще се проведе среща в българското посолство в Москва на туристическия бизнес и министерствата на двете държави. През март пък ще има друга среща с представители на туристическия бизнес.

Ангелкова заяви, че основният интерес на руските туристи е към морските почивки у нас, а има потенциал да се развие и поклонническият туризъм.

#туризъм #руски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"