Мирослав Найденов в Рияд: Държавата беше дотук, наред е бизнесът

Мирослав Найденов в Рияд: Държавата беше дотук, наред е бизнесът
Този хоризонт, който се отваря пред българския бизнес, не бива да бъде изпускан, допълни Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата отправи послание, създаде условия и беше дотук – оттук нататък е бизнесът, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещението си в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

По думите на Мирослав Найденов, най-богатата арабска държава предоставя на българския бизнес перспективите на един 30-милионен пазар, докато голяма част от страните в Европейския съюз са се насочили към конкуренция в самия ЕС.

„България не е Франция, но има достатъчно ресурс да произвежда за този богат и традиционен в годините назад български пазар. Аз съм доволен, и бизнесът е доволен," подчерта министър Мирослав Найденов.

Той допълни, че Саудитска Арабия е отворила пазарите си за българския бизнес, за българските продукти, за българското агнешко и пилешко месо, розовото масло, а освен това е насочила поглед към инвестиции в България.

„България ще бъде включена в голямата инициатива на Кралство Саудитска Арабия," обяви Мирослав Найденов след срещата със саудитския си колега д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим.

Интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.

Инициативата на Крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции.

Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури.

Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и за държавата, която получава инвестиции.

Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

„По принцип в арабския свят нещата се случват по-бавно, тук обаче се случиха буквално за минути. Този хоризонт, който се отваря пред българския бизнес, не бива да бъде изпускан," допълни Мирослав Найденов.

При гостуването си министърът на земеделието получи като подарък фурми, като обеща да даде две трети от плодовете на премиера Бойко Борисов.

Саудитският министър каза, че в страната му се гордеят с две неща – палмите и камилите. Той обаче подарява фурми, защото не може да донесе камила.

Министър Найденов подари на земеделския министър на Саудитска Арабия Фахад Абдулрахман Балгунаим кожени патронник и чанта за дивеч и калъф за пушка.

#Мирослав Найденов #Рияд #Саудитска Арабия #зърнени култури #фурми #фуражи #животновъдство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"