Берлин реши: Мигрантите могат да престоят в Германия до 2 години

Берлин реши: Мигрантите могат да престоят в Германия до 2 години
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След месеци спорове около детайлите на преработването на Закона за убежището управляващата коалиция в Берлин постигна споразумение, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Съгласно промените, които ще бъдат въведени, семействата на бежанците със статус на ограничена защита ще имат право на престой в страната в рамките на две години. 

Мигрантите, които ще се възползват от "субсидиарна закрила" вече няма да имат право "в продължение на две години", да доведат своите семейства. Габриел заяви това след среща с ръководителите на двете формации на управляващата коалиция: канцлерката Ангела Меркел и бавареца Хорст Зеехофер.

Габриел е министър на икономиката и водач на Социалдемократическата партия. "Субсидиарна закрила" е с една степен по-ниско от статута на бежанец, който дава разрешение за пребиваване в продължение на три години и възможност да бъде доведено семейството. По-малко щедра, тя се дава на някои с отхвърлено убежище или статут на бежанец, който обаче и не може да бъде експулсиран, тъй като рискува изтезания или смъртно наказание в своята страна. Подлежаща на периодично одобрение, тя ограничава първоначалното разрешение за пребиваване до една година.

Тази мярка ще засегне и част от сирийците, които отдавна се радват на почти автоматично даване на право на убежище. Но след 1 януари Берлин отново въведе индивидуално разглеждане на молбите, включително за сирийците.

През следващите седмици работна група от провинциите ще представи и нов, преработен план за интеграцията на бежанците в Германия. Концепцията трябва да бъде изяснена до края на март, заяви канцлерът Ангела Меркел след проведена среща с министър-председателите на 16-те провинции на ФРГ.

#Берлин #Германия #бежанци #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници