Виктор Орбан ми подари сабя от 1837 година, похвали се Борисов

Виктор Орбан ми подари сабя от 1837 година, похвали се Борисов
Снимки: Фейсбук
A A+ A++ A

Премиерът на Унгария Викто Орбан пристигна в България, съобщи на личната си страница във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Преди официалната вечеря аз му подарих фиала на българските ханове, а той на мен оригинална, автентична сабя от 1837 година", повдигна той завесата за подробностите от вечерята без вратовръзки.

"Утре ще обсъдим в Министерски съвет възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Унгария, както и други теми от взаимен интерес", пише още Борисов.

Очаква се Орбан да представи общата позиция на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) за превръщането на Гърция в буферна страна за бежанците. Мотивът за това предложение е оценката, че южните ни съседи не се справят с охраната на външната граница на ЕС. 

Това ще означава на границата ни с Гърция да бъде издигната ограда, подобна на тази с Турция. Според източници от "Дондуков" 1 обаче  Борисов ще се въздържи от подкрепа на този ход, тъй като затварянето на границата на България с Гърция само ще влоши нещата вътре в ЕС.

Позицията на България ще бъде да се окаже по-голяма подкрепа за Гърция, за да охранява външната граница на ЕС, в противен случай маршрутите на мигрантите биха били неконтролируеми и се повишава рискът с бежанците в ЕС да влизат и терористи.

Подкрепа от Унгария за по-бързо приемане на България в Шенген, възстановяване на пряката въздушна линия Будапеща-София и засилване на стокообмена между двете страни ще бъдат също в дневния ред на разговорите.

#Виктор Орбан #Унгария #Бойко Борисов #Шенген #Гърция #Турция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"