200 000 измами с пенсии и помощи разкрити в Гърция

200 000 измами с пенсии и помощи разкрити в Гърция
Гърция раздава социални помощи в размер на около 7 млрд. евро, но ефективността на тези средства е малка заради многото злоупотреби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 200 000 случая на измами с пенсии и социални помощи са разкрили властите в Гърция само за две години.

Небрежността и корупцията с администрацията позволявали повсеместното развитие на порочните практики, предава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерството на труда, цитирани от АФП.

Гърците използвали всякакви видове измами в социалната сфера - от посмъртни пенсии, които близките на покойника продължавали да получават, до пенсии за хора с физически увреждания, които били предоставяни на напълно здрави гърци, уточняват същите източници.

Като цяло оздравяването на пенсионната система и системата за социални помощи трябва да позволи на Гърция да спестява над 800 милиона евро на година.

Със социални помощи в размер на около 7 млрд. евро, изплащани всяка година, от които 2 млрд. евро за помощи при безработица, Гърция е на средно европейско равнище по този показател.

Ефективността на тези пари в борбата срещу бедността и социалното изключване обаче е по-малка от тази на европейските партньорите на страната.

Сред разкритията за измамите, направени през последните месеци, най-голямо възмущение предизвикаха остров Закинтос в Йонийско море с необичайно висок процент на слепите хора и остров Калимнос, който изглежда е засегнат от висок процент на душевни заболявания.

#Гърция #пенсии #социални помощи #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »