ВКС отхвърли претенциите на мюфтийството към вакъфските имоти

ВКС отхвърли претенциите на мюфтийството към вакъфските имоти
“Кармазъ джамия” в Карлово
A A+ A++ A

Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд по искането на Мюсюлманското изповедание за установяване на правоприемственост между вероизповеданието и местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували в периода до 1949 г., съобщиха от ВКС.

С това на практика се отхвърлят претенциите на мюсюлманското вероизповедание към всички имоти в България, обясниха юристи.

От Главното мюфтийство обжалваха пред ВКС правото на собственост върху вакъфските имоти след решението на апелативния съд, че не са правоприемници на мюсюлманското вероизповедание.

С акта на апелативния съд бе обезсилено изцяло решение от 2013 г. по дело на Софийския градски съд (СГС) и бе оставено без разглеждане искането на Мюсюлманското изповедание за установяване на правоприемственост между вероизповеданието и описаните местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949г.

Решението бе по повод на жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главното мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи.

С този акт на апелативния съд бе отнета възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници, сред които "Куршум джамия" и  “Кармазъ джамия” в Карлово,  "Ески джамия" в Стара Загора, джамиите "Ахмед бей" и "Фатих Мехмед" в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна.

От ВКС  днес поясняват, че за да обезсили решението на СГС и прекрати производството по заявеното искане, въззивният съд е приел, че първоинстанционното решение е недопустимо, защото не отговаря на изискванията и е постановено в едностранно регистърно производство, в отклонение от предвидения в Закона за вероизповеданията процесуален ред.

В мотивите на ВКС пише, че не са налице сочените от Мюсюлманското изповедание основания за допускане на касационно обжалване.

При обжалването от Главното мюфтийство бяха възразили, че кметовете на Карлово и Кюстендил, на чиято територия има такива спорни имоти, са изразили мнението си по делото.

По-рано днес кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви решението на ВКС на сесия на общинския съвет. Новината бе посрещната с ръкопляскания на общинските съветници.

 

Ески Джамия в центъра на Стара Загора


#Върховният касационен съд #Мюсюлманското изповедание #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"