Столтенберг: Всички в НАТО сме в коалицията срещу „Ислямска държава“

Столтенберг: Всички в НАТО сме в коалицията срещу „Ислямска държава“
A A+ A++ A

Всички страни-членки на НАТО са членове и на коалицията, която воюва срещу „Ислямска държава“, твърди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отчетния си доклад за 2015 година.

НАТО обсъжда искането на САЩ за предоставянето на самолети със системи за радиолокационно следене, необходими за войната срещу ИД, потвърди Столтенберг. „Сега разглеждаме този въпрос. Това е решение, което ще бъде взето от 28-те членове на НАТО. Ще видим по какъв начин може да осигурим подкрепа и да отговорим на молбата на САЩ“, заяви генсекът.

"Ние и без това присъстваме в региона на различни равнища и оказваме подкрепа на Йордания и Ирак. Имаме партньорски отношения с Ирак и скоро ще започнем обучение на иракски офицери. Оказваме помощ на Тунис и осигуряваме мерки за Турция по границата".

В доклада се посочва, че НАТО се стреми към нови стъпки в разширяване на присъствието си в Източна Европа. „Искаме да имаме самолети във въздуха, кораби в Черно и Балтийско море, създаваме щабове, правим учения. Всичко това е разширяване на присъствието в източната част на алианса. Това вече е решено и се прилага на практика“, посочва Столтенберг.

В доклада си той изтъква, че поканата за членство към Черна гора е „още едно важно решение, което ще съдейства за укрепване стабилността на Балканите“. Генсекът уточни, че преговорите за влизане на страната в НАТО ще започнат в средата на февруари.

"По източното направление ще продължим да оказваме подкрепа на Украйна, Грузия и Молдова. Ние помагаме по различни начини да се засилва отбранителната им способност, да се модернизират институциите и да се засилва процеса на реформи", уверява Столтенберг.

"Русия е нашият най-голям съсед. С нея трябва да съхраним отношения, основани на взаимно уважение. Няма никакво противоречие между засилването на НАТО и развитието на отношенията със Сирия. Само ако бъдем силни, може да развиваме отношения с Русия", изтъква генсекът в доклада си.

Той твърди, че НАТО работи с Русия за повишаване на военната откритост в Европа. НАТО също разглежда възможността да се свика Съвета НАТО-Русия. „Смятаме, че е дошло време за неговото провеждане. Решение още не е взето. Ще обсъдим това с руската делегация в НАТО и ще вземем окончателно решение за датата на срещата“, уверява Йенс Столтенберг.

Заседанията на съвета бяха спрени през пролетта на 2014 година заради украинската криза.

#НАТО #Йенс Столтенберг #„Ислямска държава“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници