ЕС анулира санкциите от двама бивши украински премиери

ЕС анулира санкциите от двама бивши украински премиери
A A+ A++ A

Европейски съд анулира санкциите на ЕС срещу петима украинци, в това число и двама бивши премиери, защото съюзът погрешно ги е обвинил в присвояване на държавни средства, придаде АФП.

През 2014 г., на фона на задълбочаващата се украинска криза и протестите в столицата Киев, ЕС наложи замразяване на активи на някои от основните поддръжници на тогавашния украински президент Виктор Янукович.

Петимата украинци, които вече не са обект на санкции, са бившите премиери на страната Николай Азаров и Сергей Арбузов, както и сина на Азаров – Алексий Азаров и двама други висшестоящи украински представители – Сергей Клюев и Едуард Ставитски.

Общият съд на Европейския съюз, вторият след Европейския съд в Люксембург, заяви, че решението за санкциите се основава само на единствено писмо от прокуратурата в Киев, след като Янукович и петимата санкционирани бяха заминали за Русия.

На теория ЕС може да обжалва решението в съда в Люксембург.

Според Общия съд „писмото не осигурява детайли, засягащи въпросите, по които конкретно са обвинени петимата украинци или същността на тяхната отговорност“.

„Съдът заключи, че замразяването на активите на петимата украинци не задоволява посочените критерии и по тази причина анулира мярката“, се казва в изявление на съдебната институция.

ЕС замрази активите на петимата за 12 месеца през март 2014 г. заради това, че са разследвани от новата украинска власт за присвояване на държавни средства. Съюзът след това поднови санкциите срещу тях, но решението на Общия съд засяга само замразяването на активи за периода от март 2014 година до март 2015 година.

Европейският съюз наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на редица висшестоящи украински и руски представители заради тяхната предполагаема роля в анексирането на полуостров Крим от Москва през 2014 г. Брюксел също така наложи и икономически санкции срещу Русия, които са в сила до юли тази година.

#ЕС #санкции #премиери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »