Има шанс да върнем руските туристи в България

Има шанс да върнем руските туристи в България
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

България има възможност да възстанови руските туристи по курортите ни. Заради влошените отношения с Турция, руски туристи ще бъдат пренасочвани към нашата страна. Това стана ясно от думите на Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация, предаде репортер на БГНЕС. Герасимов председателства Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която проведе 15-ото си заседание в София.

Руският представител коментира, че има възможност да се задълбочи изучаването на български и руски език и в двете страни, както и да се обучават кадри, които да се използват в сферата на туризма, където има сериозен потенциал за развитие.

Според икономическия министър Божидар Лукарски за целта може да бъдат направени облекчения в издаването на визи за руските туристи у нас. Така например младежите под 16-годишна възраст могат да получават визите си безплатно, а цената за останалите визи да бъде намалена, както и да бъдат допълнително облекчени процедурите по издаването им. Освен това, според Лукарски, заради сигурността на руските туристи, страната ни е желана дестинация.

България беше, е и се надявам, че ще бъде една от основните туристически дестинации за почивка на руските туристи, казва и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Олег Сафонов в интервю за агенция Фокус.

„Когато минахме през града видях голямата катедрала „Александър Невски”, видях Руската църква, след това обядвахме с г-жа Николина Ангелкова на ул. „Московска” в центъра на града и наистина имах чувството, че се намирам вкъщи”, допълни Сафонов и уточни, че в България има толкова много исторически паметници, които са свързани с нашата обща история- на Русия и България.

„България влиза в топ 10 на основните направления на руския турист. Голяма част от руските туристи почиват именно в България, но ние считаме, че потенциалът на България е много по-голям и в това направление съвместно работим заедно с българската страна. Подготвени са няколко направления, по които активно ще се работи – набелязани са задачите. Това са екологичен туризъм, историко-патриотичен туризъм, културно-познавателен туризъм, активен туризъм, детският отдих, почивката и възстановяването за инвалидите и хората с ограничени възможности”, уточни Сафонов.

„Основният вид отдих, който България предлага на руските туристи е морският отдих и за това България беше, е и се надявам, че ще бъде една от основните туристически дестинации за почивка на руските туристи. В България е много развит плажният и морски отдих, но разбира се за нас руснаците е много важно, че тук на територията й има преплитания и съвместни исторически факти. Аз прекрасно разбирам, че в България има много интересни исторически, духовни, религиозни и природни места и красоти. Трябва много активно тези възможности да се рекламират в Руската федерация и да се говори за тях. Ние от своя страна също ще помагаме много активно”, каза още ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация.

„Всички срещи, които вече проведохме преминават в дух на приятелство, на взаимна симпатия и на много позитивно взаимодействие. Искам да кажа, че междувременно тече много активна и откровена работа. С г-жа Ангелкова обсъждаме и тези въпроси, които имат и негативно отражение върху развитието на туристообмена. Между нашите две страни, Русия и България, се установиха такива откровени взаимоотношения още от момента, когато Николина Ангелкова пое Министерство на туризма и това ни помага много в съвместната работа. Това, че ние имаме съвместен и общ стабилен фундамент е прекрасно, но ние трябва да развиваме взаимоотношенията и пътищата. Ние сме заинтересовани изключително много от продължаването и разширяването на нашата съвместна работа”, каза още Олег Сафонов.

#руски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници