БСП подозира скрита приватизация на „ТЕЦ Марица-изток 2" и АЕЦ „Козлодуй"

БСП подозира скрита приватизация на „ТЕЦ Марица-изток 2" и АЕЦ „Козлодуй"
Дължим извинение на Бойко Борисов, че не ни стигна времето да му сложим лентичките на АЕЦ „Белене", коментира Петър Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП подозира, че се готви скрита приватизация на „ТЕЦ Марица-изток 2", като същата схема щяла да се приложи и за АЕЦ „Козлодуй".

„Не можете да отидете на такава схема на изграждане на тези мощности без участие със собствени средства на дружествата, а само с привличане на частни капитали, без това да мирише на скрита приватизация," заяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър в кабинета „Станишев" Петър Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че стратегически инвеститор ще бъде търсен „сериозно и гръмко", той щял да влезе с процент в съвместното дружество, което впоследствие да изтегли кредит от банка, а накрая потребителите да плащат цената.

„Дори имам подозрения, че такива сериозни инвеститори ще се намерят в България и няма да ги търсим в чужбина," заяви Петър Димитров.

По думите му, ако животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" се удължи два пъти с по 10 години, а проектът за 7-ми блок в централата бъде реализиран, „след 25 години ще имаме само един хилядник при най-малкото 20 в Турция".

„България от износител да се превърне във вносител," разсъждава Петър Димитров.

От БСП смятат, че трябва да има паралелно изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и изграждане на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене".

Петър Димитров допълни, че проектът за АЕЦ „Белене" е получил целево финансиране от 300 млн. евро в края на 2008 г., а германската компания RWE трябвало да се включи с 800 млн. евро. Други 4 млрд. евро били гарантирани чрез държавни гаранции в бюджета. Собствените инвестиции на НЕК пък се равняват на около 1,2 млрд. лв.

„На практика държавното участие беше осигурено финансово, беше поръчано оборудването с дълъг срок на изработване," категоричен е Петър Димитров.

Бившият енергиен министър каза още, че БСП дължи извинение на Бойко Борисов.

„Ако 2009 г. Бойко Борисов беше излял първия бетон, за да не подскачат жабите и беше започнал строителството, през тази година той щеше да отреже първата лентичка. Дължим му извинение, че не ни стигна времето да му сложим лентичките. Разбирам, че е травмиран и го боли от това лишение. Като не можа да отреже лентичката, сега хвърля с лопата пръст," коментира Петър Димитров.

От левицата подчертаха, че правителството е представило „една обърната наопаки подборка" от доклада на международния консултант HSBC, оповестен в понеделник.

„Видяхме едни хвърчащи листа, представени като анализ на HSBC. Стана ясно, че правителството е скрило основните изводи и данни на международно наетия консултант," смята лидерът на партията Сергей Станишев.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров пък изтъкна, че в представената публично информация липсват маркетинговите анализи за страната и региона, направени от HSBC.

„Цифрите за общата стойност на проекта и за стойността на електроенергията са извадени от контекста на целия анализ," смята Румен Овчаров.

От партията са убедени, че докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция е поръчков с поръчкови резултати. Те обещават още в следващите дни да започне събирането на инициативния комитет за събиране на подписи за референдум за АЕЦ „Белене".

#БСП #приватизация #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене" #Сергей Станишев #Петър димитров #Румен Овчаров #Бойко Борисов #HSBC

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"