Теменужка Петкова: Доставките на газ за България от Русия са сигурни

Теменужка Петкова: Доставките на газ за България от Русия са сигурни
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''На лице са много надеждни и сигурни доставки на газ от страна на нашите руски партньори,'' каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, свързана с подписания двустранен протокол след Петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, предаде  агенция „Фокус“.

''Русия е наш много важен партньор в областта на енергетиката. Тя е наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония. Основните акценти в нашата съвместна работа бяха насочени основно към развитието на нашите взаимоотношения в газовия сектор“, посочи министър Петкова. 

Тя обобщи постигнатите договорености в областта на енергетиката.

„Темата за енергетиката е една от основните в двустранните отношения България-Русия. С нашите руски колеги имахме възможност в един много добър, открит и коструктивен диалог да поставим за обсъждане отделни теми, свързани със сектора.''

„Споделихме пред нашите партньори и някои от приоритетите ни в сектора, като възможността за диверсификация на източниците на доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газоразпределителният център на територията на България, както и със статута на този проект и с това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания“, заяви още министърът на енергетиката.

#Теменужка Петкова #диалог #Русия #България #газ #доставки #диверсификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"