Съветът на Европа препоръча да засилим борбата с трафика на хора

Съветът на Европа препоръча да засилим борбата с трафика на хора
A A+ A++ A

България все още има проблеми в борбата с трафика на хора и, въпреки отчетения напредък, все още остават редица въпроси, по които е нужно подобрение. Това е посочено във втория доклад на Експертната група за борба с трафика на хора към Съвета на Европа, в който се оценяват усилията на властите от предходната оценка, която бе направена през декември 2011 година.

Документът отчита напредък в няколко области като например законовата рамка за борба с трафика на хора, обучението и привличането на вниманието върху проблема с цел предотвратяването на случаи на трафик. Отчетени са и усилията на България в международното сътрудничество както при разследването на случаите на трафик на хора, така и при участието в различни проекти.

Има обаче области, които изискват подобрение. Една от препоръките към страната ни е да подобри идентифицирането на жертвите, като осигури ефективно прилагане на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертвите на трафик и увеличи усилията си за проактивно идентифициране на жертвите на трудовата експлоатация.

Експертната група отчита усилията за предотвратяване на трафика на хора в рамките на трудовата експлоатация, включително чрез увеличаване на правомощията на трудовите инспектори и засилване на контрола върху агенциите за набиране на персонал и временна заетост. Като отбелязват, че в България не са установени чужденци жертви на трафик, експертите призовават властите да насочат повече усилия за идентифицирането на жертви сред чуждестранните работници, кандидатите за убежище и хората, които са настанени в миграционните центрове.

Освен това България трябва да даде на всички жертви на трафик възможност да изживеят период на ефективно възстановяване. Групата призовава страната да предложи достатъчен брой убежища на жертвите на трафик, които имат нужда от сигурен дом, включително и за мъжете жертви, както и да улесни реинтеграцията им в обществото.

Експертната група изразява притеснение относно големия брой на дела, които завършват със споразумение между прокуратурата и извършителите, и иска от България да направи така, че случаите на трафик да завършват с ефективни, пропорционални и назидателни наказания.

#трафик на хора #Съвет на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници