Възрожденски градове се бунят, канят на "съжителство" експертите на МОН

Възрожденски градове се бунят, канят на "съжителство" експертите на МОН
A A+ A++ A

Знаковите градове на българското възраждане Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на Министерството на образованието и науката. Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до ведомството, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?, заяви по Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

От смолянското сдружение „Родопски хайдути“, също скочиха срещу промените в учебниците по история и литература. В знак на несъгласие, те организират протестно бдение под наслов - "Няма да забравим българската история", съобщи Дарик.

„Членове на сдружение "Родопски хайдути" заедно с граждани, ще изкажем несъгласието си по подмяната на българската история и фактите, които я съпътстват по време на турското робство. Смолянчани също сме дали свидни жертви в името на "съжителството".  Свещеници, даскали, вехти хайдути, воеводи, комити, революционери, писатели, генерали и много много други знайни и не знайни български будители. Не искаме децата ни да учат лъжлива история“, се казва в обръщението на Родопските хайдути. Те призовават още, гражданите на Смолян и района, да не бъдат пасивни по тази тема, тъй като костите на дедите им лежат още по горите.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той

#Карлово #Сопот #Калофер #МОН #робство #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »