"Ди Пресе": Край Любляна има тренировъчен център за джихадисти

"Ди Пресе": Край Любляна има тренировъчен център за джихадисти
A A+ A++ A

В босненското планинско селце Горня Маоча и край словенската столица Любляна има тренировъчни лагери на терористичната групировка Ислямска държава. Според информация от тайните служби джихадистката групировка изгражда тренировъчни лагери за екстремисти не само в Сирия, но и в Западна Европа и в страни на Балканите.

Представители на тайните служби някои следи водят към планините в Босна. От доста време експертите твърдели, че става дума за контролираното от уахабитите с. Горня Маоча. Официално от Европол не дават конкретна информация за тренировъчни лагери в границите на ЕС.

Само че разследване на „Ди Пресе“ насочва вниманието към Словения. Според изданието благодарение на отворените шенгенски граници желаещи да се включат в бойните редици на ИД мъже от Австрия били пристигнали в Словения за "политически лекции за исляма" или за участие в мюсюлмански празници за раждането на деца. Крайна цел на колоните от коли била изолирана сграда в гората край Любляна. Там кандидат-джихадистите се радикализират, обсъждат различни въпроси и преминават през бойна подготовка.

Събирали се салафити от Германия, Люксембург, Словения и Австрия. Пътят, по който се стига до мястото за обучение, е под контрола на двама пазачи. Зад тренировъчните площи имало според тайните служби салафистко сборище за джихадисти, като от това предградие на Любляна към Ирак и Сирия вече били заминали няколко екстремисти.

 

#джихадисти #Любляна #център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"