Томислав Дончев: Има опит реформите да бъдат заменени със скандали

Томислав Дончев: Има опит реформите да бъдат заменени със скандали
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Докладът от Европейската комисия (ЕК) е „такъв, какъвто е“. В него не пише абсолютно нищо различно, от това, която знаем от 26-ти или дори от края на декември,'' каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев за bTV.

''Разликата в този доклад е, че препоръките вече са в голяма конкретика. Нещата са стигнали крайна фаза. Ако през след месеци и година този амбициозен план, който е предписан там, бъде изпълнен, ще дойде време механизмът за наблюдение на ЕК да бъде прекратен.''

Запитан кой е виновен, че са констатирани проблемите, но не са направени мерки, Дончев каза: „Не говорим за проблеми, които могат да бъдат решени с една министерска заповед, с едно постановление на Министерския съвет, дори с един закон. Тук са необходими много стъпки, взаимодействие между институциите, всички да гледат в една посока, което, трябва да си признаем, не винаги се случва“. 

ВСС

По думите му проблемът с Висшия съдебен съвет (ВСС) ''не е формален, тъй като по формален ред не може да му бъде искана оставката, проблемът е морален.'' 

Помолен да коментира есемеса, изпратен до премиера Бойко Борисов от член на ВСС, Дончев каза, че „кореспонденцията, мнима или съществуваща, не винаги е опит за намеса на една власт в друга. Те, освен да са независими, трябва и да си общуват“. Той напомни и че заседанията не са секретни.

''Струва ми се, че има опит реформите да бъдат заменени със скандали, което не е добре,'' каза той.

''Химко''

По въпроса с „Химко“ и твърденията за корупция в процедурата по продажба на дружеството, Дончев посочи, че има два варианта. Или става въпрос за някакъв бизнес спор, свързан с покупката на активите на въпросното дружество, или, по-вероятно става въпрос за някакъв сценарий, в който се намеси името на премиера и правителството. Кой точно го прави, не ми е известно и не мога да кажа. А защо го прави е повече от ясно – имаме опит за генериране на поредния скандал.

Нещата са прости – ако някой е давал подкуп някому, трябва да се разследват и единия и другия. Ако не е имало такова нещо, пак трябва да си понесат отговорността, защото замесват имената и на институции, и на водещи политически фигури, посочи вицепремиерът.

Помолен да коментира думите на премиера относно намесата на мафията и опитите за дестабилизране на правителството, Дончев каза: „Тя няма едно лице. Тя засяга не само част от институциите, но и голяма част от българските граждани“.

На въпрос кой все пак стои зад мафията, той отговори, че не е сигурен, че е един човек. 

За доклада на „Трансперънси интернешънъл“, според който България остава на 69-то място по корупция в света, Дончев каза, че е притеснително, че няма промяна последните три години.

Протестът

''Неведнъж съм казвал, че протестът е изконна форма за изразяване на гражданска позиция. Съвсем друго е, ако един протест има други цели и характер, примерно да създава хаос и провокации.''

Той призна, че аналогията с протестите от февруари 2013 г. трудно може да се избегне. Това е гласът на хората, дори групата да е по-малка, всяко недоволство има своята причина и аз и моите колеги сме длъжни да им обърнем внимание, каза Дончев.

#Томислав Дончев #Химко #корупция #индекс #Бойко Борисов #ВСС #доклад #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »