Германското разузнаване предупреди за увеличение на ислямистите и крайнодесните екстремисти

Германското разузнаване предупреди за увеличение на ислямистите и крайнодесните екстремисти
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Агенцията за вътрешно разузнаване на Германия предупреди за увеличение на броя на радикалните ислямисти, както и на крайнодесните екстремисти в страната.

Според доклад на Федералната служба за защита на конституцията близо 790 ислямски екстремисти са заминали за бойните полета в Сирия и Ирак, като близо една трета от тях в последствие са се завърнали в Германия. От заминалите 130 души са били убити при сражения, посочват още от агенцията.

Разузнаването съобщава още, че германските джихадисти са предимно от крайното консервативно салафитско движение, чиито представители в Германия са 8350 души. Това е увеличение в сравнение със септември, когато те са наброявали 7900 души.

Ръководителят на службата за разузнаване Ханс-Георг Маасен заяви, че са наблюдавани близо 230 случая, в които представители на салафитското движение се опитват да осъществят контакт с бежанци, идващи в страната.

В същото време дебатът за големия брой мигранти провокира и крайнодесни ксенофобски групи, допълни Маасен.

“Има заплаха от създаването на зона на неизвестност от крайнодесни екстремисти, десни консерватори и протестиращи граждани с потенциал за насилие“, допълни ръководителят на службата за вътрешно разузнаване.

Според Маасен множеството сексуални престъпления в новогодишната нощ в Кьолн, за които са заподозрени предимно мъже от Северна Африка, допълнително „радикализира агитирането срещу търсещите убежище от страна на крайнодесните екстремисти“.

Той също така допълни, че Германия остава под тревога заради ислямистките нападения в Париж от ноември месец, описвайки ситуацията със сигурността в страната като сериозна.

#радикални ислямисти #германско разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »