Как да се предпазим от вируса зика

Как да се предпазим от вируса зика
A A+ A++ A

Засегнатите от вируса зика са се увеличили, твърди Световната здравна организация. Според СЗО болестта е обхванала територии в Латинска Америка и Карибите.

Какво трябва да знаем за вируса зика – наименованието му идва от планината Зика, където за първи път е регистриран случай на заболяването. Открит е през 1947 година в маймуни от Уганда. В момента се пренася от т.нар. тигрови комари.

Все още не е известно дали вирусът се предава от човек на човек, но медици предполагат, че е възможно зика да се предава по полов път.

От СЗО предупреждават, че бързото разпространение в Америка се дължи на липсата на имунитет към зика, тъй като болестта е нова за тези географски ширини.

Симптомите на зика са много подобни на грипните – треска, ставни болки, кожен обрив, зачервяване на очите, но обикновено не се налага болничен престой.

Смята се, че зика е особено опасен за жени по време на или в началото на бременност, тъй като причинява микроцефалия на бебетата. Микроцефалията е вродена малформация, която се характеризира с малък размер на главата и неправилно мозъчно развитие.

Все още няма точни данни дали това е причинено от зика, но след появата на вируса в Бразилия са се родили много повече бебета с малформацията.

За зика не съществува нито ваксина, нито лечение. Единственият начин за предпазване е унищожаване на преносителите на вируса – тигровите комари, и предпазването от ухапвания им.

#вирус #зика #СЗО #болест #лечение #бременна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"