ВСС: Няма да подаваме оставка

ВСС: Няма да подаваме оставка
A A+ A++ A

ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ВСС по искане на политически сили за саморазпускането на съвета, предаде репортер на БГНЕС. Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки.

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането през 2012г., въпреки които бе постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт. Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях може да осъществи реален напредък за установяване върховенството на закона и повишаване доверието към всички органи на държавната власт, се казва в декларацията на ВСС.

Не приеме за сериозни декларираните мотиви, че с междуличностни конфликти в кавички, членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си, поверени им в Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции, членовете му да изразяват и устояват различни позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящи промени в ЗСВ не само няма да доведе до промяна на работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия, подчертават от ВСС.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на ЗСВ

#ВСС #оставка #отказ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"