"Хюман райтс уоч" : Атентатите и миграционната криза са довели до отстъпление в човешките права в Европа

"Хюман райтс уоч" : Атентатите и миграционната криза са довели до отстъпление в човешките права в Европа
A A+ A++ A

Страховете, породени от ислямистките атентати в Европа и от притока на мигранти, доведоха до отстъпление в областта на правата на човека в Европа през изминалата 2015 г. Това се констатира в представения днес в Истанбул годишен доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", предаде Франс прес.

Предишните доклади на организацията бяха фокусирани върху зони на конфликти, но докладът за 2015 г. насочва вниманието към миграционната криза и мерките, взети в Европа след терористичните актове във Франция.
Страховете от терористични атаки и потенциалното въздействие на притока на бежанци доведоха до видимо ограничаване на правата на човека в Европа и в други региони, каза Кенет Рот, директорът на организацията.

След атентатите в Париж от 13 ноември френските депутати приеха закон, удължаващ с три месеца извънредното положение и даващ възможност да поставя под домашен арест всеки, за когото има сериозни причини да се смята, че с поведението си застрашава сигурността. Бяха опростени и процедурите за извършване на обиск, като вече не е необходимо съдебно разрешение за тях, припомня Франс прес.

Тези мерки обаче пораждат безпокойство по отношение на свободата на движение, на събиранията и на словото, посочва "Хюман райтс уоч". Организацията се притеснява също и от методите на френската полиция, когато те се основават на външния вид на хората.

Липсата на съдебен контрол при обиските прави още по-вероятно проверките да се извършват въз основа на външния вид на млади мъже мюсюлмани, посочва Рот.
Той разкритикува "очевидната исламофобия и безсрамното диаболизиране на бежанците в САЩ", както и изказванията на кандидата за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп, който предложи да се затворят границите на страната за мюсюлмани. Рот припомни също че и в Европа народни избраници са изразили опасения, че джихадисти може да смесят с бежанците от Сирия и Афганистан.

В голяма степен безпокойството на Европа, която смята, че новите бежанци може да представляват терористична заплаха, е опасно отвличане на вниманието от нейния собствен насилнически екстремизъм, защото повечето от нападателите от Париж бяха белгийски и френски граждани, каза Рот. Той добави, че социалното изключване в европейските предградия е една от причините за радикализацията.

"Хюман райтс уоч" призова за една по-хуманна алтернатива, за да се избегнат смъртните случаи на мигранти в Средиземно море, като се увеличи броят на издаваните визи в Ливан и в Пакистан, съседи респективно на Сирия и на Афганистан, страни, от които идват най-голям брой кандидати за убежище на европейския континент.
"Хюман райтс уоч" приветства решението на новия канадски премиер Джъстин Трюдо да приеме 25 000 бежанци, от които 10 000 вече са пристигнали в Канада. Но правозащитната организация призовава Канада, както и САЩ, Австралия, Русия и страните от Персийския залив, да положат повече усилия.

Към видимото отстъпление от правата на човека в западните страни се добавя и едно невидимо, но действително отстъпление на човешките права в авторитарните режими, констатира неправителствената организация. Репресията на активисти в Китай и Русия е достигнала невиждана досега сила от десетилетия насам. В Русия репресивните мерки на Кремъл срещу гражданското общество, медиите и интернет са претърпели зловещ обрат през 2015 г. и правителството е засилило още повече тормоза и преследването на независимите критици, се отбелязва в доклада на правозащитната организация.

В него се обръща внимание на положението с човешките права в над 90 страни.
"Хюман райтс уоч" критикува и браковете между деца в страните в развитие, където всяко девето момиче на 15 години вече е омъжено, както и всяко трето на 18-годишна възраст. Тази тенденция бележи спад в някои райони, но напредва в други, по-специално сред сирийските бежанци в Йордания, се посочва в документа.

#криза #бежанци #Европа #права #човек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"