Михаил Миков: Искането за оставка на ВСС е груба намеса

Михаил Миков: Искането за оставка на ВСС е груба намеса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Груба намеса в независимата съдебна власт''- така днес в кулоарите на НС председателят на ПГ на БСП лява България нарече призивите на ГЕРБ и РБ към всички членове на ВСС да подадат оставки или да се саморазпуснат. Това беше заявявано и преди, когато започнаха конституционните промени, предаде БГНЕС.

''В момента се получава една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС,'' подчерта Миков.

''Ще видим доколко съдебната власт ще може да отстоява независимостта си,'' посочи той.

Според него това е и опит за адресиране на отговорността само във ВСС, търсене на изкупителна жертва за пред публиката, продължи Миков.

''Учудвам се как никой непоставя въпроса защо не беше внесен отчета на ВСС за 2014 г.- той трябваше да бъде внесен до 30 май миналата година, а истината е, че тук в НС това трябваше да стане, а не с SMS-си, със записани разговори,'' коментира той.

''ВСС трябва да бъде независим орган и не може по такъв начин да се упражнява политически натиск върху него. Иначе се обезсмисля конституция, демокрация, всичко,'' категоричен бе Миков.

''Оценките в предстоящия доклад на ЕК за България са тежки за свършеното пред последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията,'' продължи той.

''Мониторинговият доклад на ЕК за България често се употребява политически, аргументите от него са често от медиите и показва едно непознаване на съдебната власт. Т.нар. експерти много често се влияят от този, който е по-близко до тях и може да им влияе. Обсъждането дали е нужен повече на България този мониторинг, може би, стои с партньорите,'' предположи Миков. ''Тези доклади се влияят и от политически настроения.''

#Михаил Миков #ВСС #Конституция #ЕС #доклад #мониторинг #ГЕРБ #РБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"